Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Дата: 10.02.2022 22:39
Кількість переглядів: 378


Фото без опису

       Головне управління ДПС у Чернівецькій області


 

Військовий збір: 22,4 млн грн сплатили буковинці до державного бюджету у січні цього року

Фінансове забезпечення функціонування армії значною мірою обумовлені надходженнями військового податку, який справляється до державного бюджету. Загалом буковинці від початку запровадження військового податку сплатили понад 1,3 мільярда гривень (1331,5 млн грн). У січні 2022 цього року 22,4 млн грн , що більше як торік на 4,2 млн грн, або 23,5 відсотків. 

Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк. 

За його словами із доходів фізичних осіб впродовж серпня – грудня 2014 року сплачено - 29,6 млн грн; у 2015 році ця сума складала 88,3 млн грн; у 2016 році - 106,2 млн грн; у 2017 році – 148,6 млн грн; у 2018 році – 189,2 млн грн; 2019 рік - 222,7 млн грн; 2020 рік - 238,9 млн грн. У 2021 році - 285,6 млн грн. 

 

ДПС розробила відеоінструкцію про подання податкової декларації фізичними особами – підприємцями 1 – 2 груп спрощеної системи оподаткування

ДПС розроблено відеоінструкцію  «Як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами – підприємцями, які обрали 1 – 2 групи спрощеної системи оподаткування». 

У відеоінструкції покроково роз?яснюється процес подання податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця. Так, зокрема, для подання декларації платникам необхідно мати файли з ключами електронного підпису, знати суму доходу, отриманого від підприємницької діяльності протягом 2021 року, суму сплаченого єдиного податку за рік та суми сплаченого протягом року ЄСВ або суми доходу, з якого ЄСВ розраховувався.  

Нагадаємо, що  останній день подачі декларацій за 2021 рік фізичними особами – підприємцями, які перебувають на 1 – 2 групі спрощеної системи оподаткування, – 1 березня 2022 року. 

Відеоінструкція «Як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами – підприємцями, які обрали 1 – 2  групи спрощеної системи оподаткування».  https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/8609.html 

 

Запитання від платника

Приватний підприємець зареєструвався у січні. З якого періоду він може бути на 2 групі єдиного податку та коли сплачувати перші податки - єдиний податок та ЄСВ? 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, зареєстровані в установленому порядку підприємці, котрі до закінчення місяця, у якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для 2 групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (пп. 298.1.2 ПКУ).  

Тобто новостворена фізособа-підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за тим, у якому відбулася держреєстрація.  

Якщо підприємець зареєстрований у січні 2022 року і до закінчення місяця ним було подано заяву про обрання спрощеної системи оподаткування (2 група єдиного податку), то платником єдиного податку підприємець вважатиметься з 01.02.2022 р. 

Відповідно до п. 294.1 ПКУ звітним періодом для платників єдиного податку 2 групи є календарний рік. Ставка єдиного податку (20% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня) – 1300 грн  (6500х20%). 

Доходи, отримані вже платником єдиного податку, уключаються до податкової декларації платника єдиного податку (форму затверджено наказом Мінфіну України від 17.03.17 р. № 369), яку подають у строки, установлені для річного податкового періоду, — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного року (пп. 49.18.5 ПКУ).  

Згідно з п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку 2 групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. 

Такі платники можуть сплатити авансовий внесок за весь звітний період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. 

Єдиний внесок підприємці-єдинники нараховують у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, запровадженої Законом про ЄСВ. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2022 році становить 1430 грн (6500 грн х 22%) у розрахунку на місяць. Себто мінімальний квартальний платіж — 4290 грн (1430 грн х 3 міс.). 

Сплачують ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який платять єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня). 

Важливо те, що в період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування підприємець перебуває на загальній системі оподаткування. І як наслідок — доходи, отримані новоствореною особою в цей період, оподатковують на загальних підставах. 

Підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, подають податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. 

Тобто, слід знати новостворений підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування, коли він перебуває на загальній системі оподаткування, подає податкову декларацію за звітний період, який дорівнює календарному року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Зазначене вище передбачено п. 177.5 ПКУ. 

 

Що є базою нарахування ЄСВ за себе для ФОП на загальній системі оподаткування

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за себе для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). 

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», та не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. 

Це визначено відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування. Законом України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон № 592), який набрав чинності 01.01.2021, внесено зміни до Закону № 2464, зокрема, п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 викладений в новій редакції. 

 

Кампанія декларування – 2022: Дохід, отриманий громадянином протягом звітного року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню

Роз’яснюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець. 

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України. 

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. 

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18 відсотків. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. 

Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %. 

Зазначені доходи платникам необхідно задекларувати до 1 травня 2022 року. 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь