Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт старости Зарожанського старостинського округу

Дата: 07.04.2021 10:29
Кількість переглядів: 3443

Фото без опису

Шановні громадяни, відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" я,  як староста Зарожанського старостинського округу, не менше ніж раз на рік маю звітувати перед своєю громадою про роботу нашого старостинського округу, утвореного 19.11.2020 року при Недобоївській сільській раді. Я звітую перед вами про роботу протягом останніх чотирьох місяців, щоб проінформувати про те, що зроблено, а що не вдалося… і про плани на майбутнє.

Загалом територія територіальної громади села Зарожани становить 2317 га, в тому числі в межах населеного пункту 845,2028  га.

Соціальна інфраструктура села складається із: НВК (загальноосвітня школа 1-3 ступенів та дошкільно-навчальний заклад), АЗПСМ, Будинку культури, сільської бібліотеки, музичної школи, відділення зв’язку.

Щодо економічного становища, то на території села в аграрному секторі працюють:  ПАП  «Агропродсевіс», ПОСГП «Лан», ФГ «Фрукт-Експорт», ФГ  «СушіКо», ПП  «Сонячна левада», ТзОВ «Авант-ЛТД», млин; в сфері підприємницької діяльності діють 14 торгових точок, 3 об’єкти побуту,  2 заклади громадського харчування, приватна стоматологічна клініка та 2 аптеки.

Також маємо 2 сільські  громадські організації «Тріумф» та «Годжина».

Нараховується 1171 господарство, де проживає  2728 осіб станом на 01.04.2021 року, із них:  дошкільнят – 166, дітей шкільного  віку – 295, пенсіонерів – 679, осіб працездатного віку - 1588.

Переважна більшість мешканців села працездатного віку займається сільськогосподарськими роботами на присадибних ділянках та земельних паяхде вирощують сади, ягідники, виноградники та овочі.

Стараємося не допускати на території  громади дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави.  Працюємо для покращення умов життя та побуту  населення громади.

За останні чотири місяці роботи було зроблено чимало, хоча великою перешкодою стало запровадження  карантинних заходів.

Як староста, беру участь у пленарних  засіданнях Недобоївської сільської ради, її виконавчого комітету та в нарадах різного спрямування, де представляю інтереси жителів села. Виконую доручення сільської ради, сільського голови та виконавчого комітету, інформую  їх про виконання доручень, здійснюю прийом громадян.

В старостинському окрузі ведеться погосподарський облік, видаються довідки у межах наданих  повноважень для  оформлення субсидії, компенсації, тощо… вчиняються нотаріальні дії (посвідчення підпису, копій документів, заповітів, довіреностей). До речі в зазначений звітний період мною особисто було проведено закладку нових книжок погосподарського обліку на 2021-2025 роки.

       Приймаються заяви на виготовлення технічних та проектних документацій  на земельні ділянки для їх передачі в оренду, у власність, які надалі подаються на розгляд сесії Недобоївської сільської ради. Інші вхідні заяви громадян  розглядаємо, або  передаємо за призначенням. За цей час звернулося 387 чоловік, кожне звернення прийнято до уваги, по можливості вирішено.

За звітний період вчинено 30 нотаріальних дій, оформлено 191 справу для надання різних видів соціальних допомог та пільг, видано 67 довідок про реєстрацію місця проживання та 92 довідки інформаційного характеру на запити  різних установ. Надавалися характеристики, акти обстеження,  консультації та рекомендації.

Хочу висловити щиру подяку працівникам наших підприємств, установ, організацій та бізнесу  за те, що вони своєю працею розвивають село, незважаючи на нинішні важчі умови, спричинені короновірусною  інфекцією та карантинними умовами. Не злякало наших освітян, працівників дошкілля, музичної школи,  культури та сільської бібліотеки те, що прийшлося працювати,  проводити навчання та різного плану заходи дистанційно через онлайнові сервіси, у зв’язку з карантинними обмеженнями. Успіхів вам і надалі.

За рішенням виконкому Недобоївської сільської ради квітень 2021 року оголошено місячником по благоустрою сіл, які входять до громади. Вдалий старт вже зроблено, а саме 1 квітня, відбувся один із суботників в бюджетних установах села ЗарожаниСилами працівників закладів охорони здоров’я,  освіти та культури очищено прилеглі території зазначених установ.

2 та 3 квітня комунальним підприємством громади централізовано вивозилося побутове сміття із господарств села Зарожани.

4 квітня активістами нашого села було проведено зариблення ставка «Панський».

За період з початку року на громадських роботах у нас відпрацювало 3 людини, які добросовісно ставилися до своєї праці з благоустрою території школи, будинку культури, кладовища.  

В двох місцях було видалено аварійно-небезпечні дерева.

Виношу подяку за підтримання належного санітарного стану всім працівникам підприємств, установ, організацій, приватним підприємцям та релігійним громадам села. Дуже вдячна  всім громадянам, хто прибирає не тільки біля своїх дворів, а й біля сусідніх нежилих. Також дякую тим хлопцям, котрі, не чекаючи прохань з нашого боку, проявили свою небайдужу громадську позицію, під час снігопаду в лютому виїхали власними тракторами та прочистили вулиці села Зарожани від снігу. Я дуже пишаюся, що у нас живуть саме такі господарі. Адже комунальному господарству залишилося почистити від снігу тільки дорогу до школи. 

На жаль, вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища та викидається сміття в недозволених місцях, а проводити  постійно прибирання всіх смітників практично неможливо. Недарма народна мудрість каже: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять».

Основним питанням сьогоднішнього дня ще залишаються несанкціоновані смітники. Пишемо оголошення, закликаємо не смітити, перекриваємо проїзд на смітник на території колишнього цукрового заводу, який вкрай необхідно загорнути. Але, нажаль, знаходяться нерадиві…

Планується повне закриття та утилізація стихійного сміттєзвалища по провулку Новоселицькому, яке роками було для частини наших людей та людей із сусідніх сіл місцем, куди зносили все сміття. Це при тому, що кожного весняного та осіннього місячника з благоустрою організовано проводився вивіз сміття із села!

Хотіла б зараз зупинитися  на благоустрою сільських кладовищ. Для цього в нашому селі  запровадили добровільний фінансовий внесок із домогосподарств, кошти від якого витрачалися на обкошування кладовищ, придбання витратних матеріалів на це,  вивезення сміття та на фарбування огорож. Було організовано масові сільські толоки на кладовищі весною, перед Великоднем. Тому закликаю і надалі підтримувати започатковану справу, бо маємо непоганий результат.

Наголошую, що гроші здати на благоустрій – це добре, але люди мають розуміти, що працювати на кладовище до нас не прийдуть із сусідніх сіл, а ми самі про це маємо думати.

Зробивши аналіз участі жителів села в процесах проведення різних заходів з благоустрою, хочу з гордістю за жителів своєї громади сказати, що ми починаємо розуміти – ніхто, крім нас, не зробить наше село привабливим. І повірте, що тільки завдяки нашій з вами праці та ентузіазму, ми будемо пожинати плоди злагодженої, згуртованої роботи на благо результативності і благополуччя рідних Зарожан.

Будь-які  починання  і задуми на прийдешній рік починаються  з побудови та  складання плану роботи на  поточний рік. План роботи  неабияк координує та спрямовує роботу протягом року в правильному руслі. Як і в кожній громаді, в нас є дуже багато невирішених питань, тому в найближчий час плануємо:

  • провести  поточний ремонт пам’ятника;
  • вирішити питання поводження з побутовими відходами;
  • продовжити освітлення вулиць села шляхом збільшення кількості точок освітлення;
  • посадити берези в тих місцях, де було видалено аварійні дерева;
  • систематично проводити роботи по благоустрою кладовищ;
  • покращити зону відпочинку «П’ятачок» на ставку «Панський»;
  • організувати роботи з  укріплення  греблі на ставку «Панський»;
  • облаштувати спортивний та відпочинковий майданчики для дозвілля молоді  в парку ім. Героїв Небесної Сотні.

Не все зараз залежить від сільської влади, високі ціни на  газ та електроенергію, низькі  пенсії, безробіття, реформа медицини. Перш ніж казати, що влада нічого не робить, треба почати з себе: прибрати біля свого двору, щось підфарбувати, насадити квітів, допомогти немічному сусідові в цьому питанні, тоді буде в нас гарно і чисто в селі.

Все це можна буде втілити в життя, як буде мир в країні, будемо здорові, буде фінансова підтримка  Недобоївської сільської ради, спонсорська допомога від небайдужих, фінансовий і трудовий внесок самих жителів громади. Пам’ятайте одне, що доля рідного села, його майбутнє, залежить в першу чергу від нашого господарювання, від нашої активності в проведенні змін в своїй громаді. Тільки разом -  ми сила, а в згуртованій роботі можна творити чудеса.

Дякую за довіру, за підтримку і співпрацю ВСІМ жителям села, друзям, депутському корпусу та членам виконкому сільської ради, а також всім працівникам апарату управління Недобоївської сільської ради  в  особі сільського голови Юзви Ю.М., які працюють  для розвитку нашої громади.  

Також хочу вас запевнити, що я і надалі братиму активну участь в громадському  житті нашого краю та буду продовжувати відстоювати інтереси громади рідного для мене села.

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку округу, небайдужій та активній молоді, платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної і комунальної сфери за сумлінну працю та активну життєву позицію.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь