Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Домашнє насильство під час карантину

Дата: 16.03.2021 17:02
Кількість переглядів: 823

 

Через впровадження карантинних обмежень для боротьби з пандемією коронавірусу світом шириться хвиля домашнього насильства. Зокрема в Україні кількість випадків домашнього насильства зросла майже вдвічі. Під час вимушеної ізоляції жінки страждають як від домашнього насильства, так і від нерівномірного поділу праці, адже під час ізоляції жінки виконують більше домашньої роботи, а чоловіки більше часу витрачають на сон, алкоголь, секс і спорт. Таку тенденцію можна було б пояснити тим, що люди сидять в чотирьох стінах не маючи емоційної розрядки та відчувають додатковий стрес через вимушену соціальну ізоляцію. Але домашнє насильство не можна виправдати за жодних умов ? ані під час війни, ані під час пандемії.

Кожна третя жінка або дівчинка хоча б раз у житті стає жертвою фізичного або сексуального насильства. І найчастіше насильство здійснює партнер. Також від насильства можуть потерпати діти, чоловіки та люди літнього віку.

Треба знати: Найбільш розповсюдженими проявами домашнього насильства буває: побиття, примус до сексу чи зґвалтування, психологічний тиск, зокрема, заборона працювати чи мати власне життя поза родиною, переслідування та домагання, сексуальна експлуатація. Ті, хто схильні вчиняти насильство, можуть використовувати ситуацію з карантином на свою користь: збільшувати свою владу та контроль, аби обмежити доступ як до матеріальних, так і до соціальних благ. Зокрема, унеможливити пересування, використання продуктів першої необхідності тощо.

Що робити, якщо ви переживаєте домашнє насильство:

* Будьте готові до того, що соціальна ізоляція може вплинути на психологічний стан вашої родини та/або вашого партнера. Ніхто не винен у тому, що через пандемію COVID-19 ми певний час мусимо жити в нових реаліях.

* Зменште джерела стресу. Читайте новини лише на офіційних джерелах, не витрачайте на це заняття цілий день. Підтримуйте зв’язки з рідними та близькими, які можуть вас вислухати та підтримати (як морально, так і практично).

* Візьміть під контроль те, що можете контролювати. Дотримуйтеся графіку дня настільки, наскільки це можливо. Займайтеся спортом та спіть достатньо.

* Якщо ви знаєте, що насильство може вчинятися у стані алкогольного сп'яніння, позбавтеся алкоголю вдома.

* Складіть план безпеки у разі посилення домашнього насильства. Тримайте документи, гроші та речі першої потреби в одному місці. Переконайтеся в тому, що маєте до кого звернутися з проханням по допомогу та знаєте, як можете вийти з дому у разі небезпеки.

З метою упередження випадків вчинення домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, жорстокого поводження з дітьми під час проведення на усій території України карантину, а також для забезпечення можливості отримання необхідних консультацій від фахівців в режимі он-лайн управління соціального захисту населення Борівської районної державної адміністрації інформує про контактні дані загальних та спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Національна «Гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації

 0-

Пам’ятайте! Якщо ви чуєте, що ваші сусіди гучно сваряться і сварка переходить у насильство, зателефонуйте в поліцію. Людина, яка потерпає від насильства, не завжди може повідомити про злочин або готова викликати поліцію самостійно, тому що кривдник повсякчас перебуває поруч і не дає можливості зателефонувати в поліцію. Не варто вважати, що це не ваша справа, а родина розбереться сама. Дуже часто людина, над якою вчиняють насильство, боїться чи соромиться це визнати і готова навіть терпіти.

Якщо Ви або хтось із знайомих та родичів постраждали від домашнього насильства (фізичного, економічного, психологічного або сексуального насильства) або насильства за ознакою статі, чи стали свідком такого явища, чи існує загроза факту вчинення насильства не мовчіть, звертайтесь за допомогою!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь