Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи зобов'язаний спадкоємець сплатити борг спадкодавця з аліментів: що варто знати

Дата: 28.01.2021 20:19
Кількість переглядів: 3335

Чи зобов'язаний спадкоємець сплатити борг спадкодавця з аліментів: що варто знати

Прийняти спадщину – нібито нічого складного, звичайна процедура, але в кожному конкретному випадку криється якась заковика. Наприклад, на перший погляд, просте запитання: що можна отримати у спадщину? У спадщину можна отримати земельну ділянку, нерухомість, корпоративні права, цінні папери та гроші в будь-якій валюті, авторські й суміжні права, та, звісно ж, борги за невиконаними договорами чи кредитами.

А як справи щодо боргів з аліментів? Адже такі борги, як аліменти, нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, а відповідно, у разі смерті платника аліментів зобов'язання щодо їх сплати припиняється і не входить до складу спадщини.

Однак, відповідно до позиції викладеної в постановах Верховного суду від 21.03.2018 року по справі 161/11682/15-ц та від 12 серпня 2020 року по справі № 199/5826/16-ц за змістом статті 194 Сімейний Кодекс України від погашення заборгованості за аліментами боржника не може звільнити жодна обставина. У випадку смерті платника аліментів його спадкоємці за рахунок наявних активів спадкової маси зобов'язані погасити заборгованість за аліментами на дитину.

Спадкоємець зобов'язаний сплатити борг спадкодавця з аліментів у межах вартості отриманої спадщини. Важливо те, що після смерті платника аліментів до спадкоємця переходить обов'язок сплатити саме борг з невиплачених аліментів, а не обов'язок зі сплати аліментів.

Згідно ст. 1216 Цивільного Кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 Цивільний Кодекс України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ч.1, 4 ст. 194 Сімейний Кодекс України аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу, - до досягнення нею двадцяти трьох років.

Зобов'язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою (стаття 608 ЦПК України).

Неправильно вважати зобов'язання зі сплати аліментів на утримання дитини нерозривно пов'язаними з особою платника аліментів. Також неправильним є твердження того, що в разі смерті платника аліментів зобов'язання з їх сплати припиняється і не входить до складу спадщини.

Так, дійсно, обов'язок платника аліментів з їх сплати після його смерті припиняється як нерозривно пов'язаний з його особою, але коли має місце заборгованість зі сплати аліментів, яка не є нерозривно пов'язаною з особою боржника і яку може виконати інша особа після його смерті, таку заборгованість має сплатити спадкоємець.

Порядок пред’явлення вимоги щодо виплати заборгованості за аліментами.

Статтею 1281 Цивільного Кодексу України визначено, що спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги.

Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги.

Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Згідно ст. 1282 Цивільного Кодексу України спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Зі спадкоємця можна стягнути заборгованість з аліментів спадкодавця, але при цьому зобов'язання щодо відшкодування пені, 3 % річних та інфляційних за прострочення сплати аліментів є відповідальністю боржника, не входять до складу спадщини, а тому підстав для стягнення таких штрафних санкцій зі спадкоємця боржника немає.

 ‎ Щоб отримати безоплатну юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань ви можете звернутись за попереднім записом до відділу «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м. Хотин, вул. О. Кобилянської, 2А за номером:+380973285578, (03731)2-10-61;електронна адреса: khotynske@legalaid.cv.ua; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги,

0 800 213 103 – цілодобово.

                                                                                                                        В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь