Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкові пільги для підприємців на час карантину.

Дата: 10.04.2020 13:29
Кількість переглядів: 1831

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Зазначеним законом запроваджено податкові пільги, які мають захистити бізнес від негативних наслідків під час карантину, відтепер:

  • з 1 березня по 30 квітня:

  • звільняються від нарахування та сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) усі ФОПи, самозайняті фізособи та фермери. Але ця пільга стосується виключно сплати ЄСВ за себе. Якщо ФОП має найманих працівників, то на їхню зарплату потрібно й далі нараховувати та сплачувати ЄСВ.

  • не нараховується та не сплачується плата за землю. Йдеться про земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності; фізичні та юридичні особи можуть не сплачувати податок на нерухоме майно за об’єкти нежитлової нерухомості. При цьому юридичні особи, які вже подали декларацію, зможуть внести в неї уточнення за відповідні місяці. Фізичним особам перерахунок робить ДПС.

  • скасовуються штрафи за несвоєчасну сплату ЄСВ, видачу авансів і подання звітності до податкової. Платникам єдиного внеску пеня нараховуватися не буде, а нарахована пеня за цей період підлягає списанню.

  • забороняється штрафувати та нараховувати пеню за прострочення виплат за споживчими кредитами Зверніть увагу, закон звільняє лише від штрафів, а тіло кредиту чи відсотки ніхто не скасовував. Тобто ви можете прострочити кредит, але сплатити його все одно доведеться.

  • з 1 березня по 31 травня:

  • скасовуються штрафи за порушення податкового законодавства, однак зазначено винятки, за які штрафи все таки будуть нараховуватися. Зокрема, це порушення вимог довгострокового страхування життя чи страхування додаткової пенсії, продаж майна, яке перебуває у податковій заставі, порушення обліку пального або спирту на акцизних складах, порушення при нарахуванні ренти, ПДВ та акцизів.

  • платникам податків не буде нараховуватися пеня. Нарахована, але не сплачена за цей період пеня буде списана. Однак, знову ж таки, треба пам’ятати про винятки. Так, за неподання податкової звітності та несвоєчасну сплату податків пені не буде. Але це не стосується ПДВ, акцизного податку і рентної плати.

  • мораторій на податкові перевірки , перевірки, які були розпочаті до 18 березня й досі незавершені, тимчасово зупиняються. Також по 31 травня зупиняється перебіг строків давності щодо накладання штрафів. Важливомораторій не поширюється на перевірки щодо бюджетного відшкодування ПДВ на суму понад 100 000 грн. та камеральні перевірки, забороняється проведення планових перевірок органами державного контролю. Але й тут є винятки, під час карантину державний нагляд буде здійснюватися: за діяльністю суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику; у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін; у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Слід пам’ятати, що більшість нововведень не звільняють підприємців від сплати податків, а лише пом’якшують відповідальність за певні порушення. 

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань: пишіть на нашу електронну адресу: khotynske@legalaid.cv.ua або зателефонуйте на номер відділу «Хотинського БПД» Кельменецького МЦ з НБВПД :+380973285578, (03731)2-10-61; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги, 0 800 213 103 – цілодобово.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь