Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За незаконне звільнення працівника під час карантину роботодавцям загрожують штрафи.

Дата: 02.04.2020 19:58
Кількість переглядів: 2190

За незаконне звільнення працівника під час карантину роботодавцям загрожують штрафи.

    У яких випадках під час карантину звільнення може вважатись незаконним, яка відповідальність роботодавця за незаконне звільнення та  що робити працівнику у разі звільнення, про це інформує відділ «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання безоплатної  вторинної правової допомоги.

За яких умов  під час карантину працівника можуть звільнити?

Положення Кодексу законів про працю України не дають права роботодавцю звільняти працівника через введення карантину або обмежувальні заходи.

Працівник може бути звільнений не інакше як з підстав, прямо визначених законом, зокрема ст. 36, 38–41, 45 КЗпП.

Таким чином, не буде вважатись порушенням законодавства звільнення працівника під час карантину, якщо це звільнення відбулося: з ініціативи працівника чи за угодою сторін на підставі поданої ним добровільно заяви (п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП) або з ініціативи власника (роботодавця) на підставі належним чином оформлених документів та з дотриманням установлених строків (ст. 40, 41 КЗпП).

За які ж порушення трудового законодавства роботодавцям загрожують штрафи?

Якщо роботодавець прийме незаконне рішення про звільнення працівника, дії роботодавця будуть кваліфіковані, як грубе порушення законодавства про працю. Так, ст.172 Кримінального кодексу встановлено відповідальність за незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів – штраф у розмірі від 2 000 до 3 000 НМДГ (від 34 000 до 51 000 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або виправні роботи на строк до 2 років.

Також роботодавці не можуть погіршувати умови трудового договору під приводом карантину, інакше на них чекатиме відповідальність за такі дії. До роботодавця можуть бути застосовані норми ст. 173 Кримінального кодексу, згідно з якою грубе порушення угоди про працю службовою особою підприємства, установи, організації незалежно від форми власності шляхом обману чи зловживання довірою або примусом карається штрафом у розмірі до 50 НМДГ (850 грн), або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Що робити якщо вас звільнили?

У разі звільнення роботодавець має ознайомити працівника із наказом про звільнення, провести з ним повний розрахунок в останній день роботи та видати належним чином заповнену трудову книжку. 

Після звільнення ви можете зареєструватися у центрі зайнятості, що надасть вам можливість реалізувати  передбачене законом право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та отримувати соціальну допомогу по безробіттю.

Якщо звільненн працівника незаконне, то в такому випадку працівник  має право звернутися до суду за захистом порушених трудових прав (із позовом про поновлення на роботі,  стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу). Слід зазначити, що згідно ст.233 КЗпП працівник у зв’язку із незаконним звільненням має обмежений строк для звернення до судумісячний термін з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

 

Якщо у Вас виникли питання і Вам необхідна безоплатна правова допомога, звертайтеся до відділу «Хотинське бюро правової допомоги», який знаходиться за адресою: вул. О. Кобилянської, 2А,  м. Хотин, Чернівецької області. Відділ «Хотинське бюро правової допомоги» тимчасово надає юридичні консультації дистанційно:тел.+380973285578; (03731)2-10-61, скайп-зв’язку: live:khotynske; Хотинське бюро правової допомоги, ел.почта: khotynske@legalaid.cv.ua, а також за телефоном - 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України) – єдиний контакт центр. 

 

В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь