Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Недобоївській ОТГ робоча група напрацює способи реорганізації бібліотек – результат публічної консультації

Дата: 05.11.2019 14:33
Кількість переглядів: 717

 

 

У Недобоївській ОТГ влада планує переглянути теперішню систему функціонування бібліотек та будинків культури. На публічній консультації 1 листопада 2019 року представники сільської ради, закладів культури та активні громадяни дійшли згоди про важливість реорганізації закладів культури для більш ефективного використання коштів та підвищення якості надання послуг.

 

Територіальна громада, відповідно до чинного законодавства, має забезпечити реалізацію прав громадян на бібліотечне обслуговування, надання рівноправного доступу до інформації та сучасних інформаційних технологій, а також задоволення культурно-освітніх потреб жителів громади. Також під час консультації обговорили, що мають пропонувати бібліотеки та будинки культури, аби бути корисними громаді.

 

“Сьогодні в громадах має спрацьовувати важливий принцип – заклади культури мають бути потрібні людям. Перед бібліотеками та будинками культури постають нові виклики: як не втратити користувачів та надавати послуги, які будуть потрібними та корисними громаді. У той же час, гостро постає питання, у якому форматі мають існувати заклади культури”, розпочала обговорення Ольга Обершт, представниця ГО “Центр UA” у Чернівецькій області.

 

Оскільки у громаді вже проаналізували діяльність закладів культури, то за словами Андрія Дранчука, заступника голови Недобоївської ОТГ, подальше обговорення важливе для визначення подальших кроків.

 

“Представники сільської ради здійснили оцінку роботи бібліотек та будинків культури у громаді, проаналізували стан матеріально-технічної бази та інформацію про обслуговування населення. Ми розуміємо, що йдеться й про ефективність використання бюджету громади, можливу оптимізацію сфери культури з метою надання якісних послуг”, – прокоментував Андрій Дранчук.

 

Утім, як вважає Анжела Бекер, головна бухгалтерка сільської ради Недобоївського ОТГ, “заклади культури не завжди розуміють потреби нинішнього сьогодення, як і нові культурні вимоги. Також інфраструктура об’єктів, яка існує сьогодні, є затратною”.

 

Оскільки в країні зміщується підхід у фінансуванні як з державного, так і з місцевих бюджетів, то на думку Дмитра Прокопця, радника з питань фінансів Чернівецького ЦРМС, ключовим принципом є  фінансування не установи, а отримувачів конкретних послуг:

 

“Перед громадою зараз два виклики. Перший – взяти на себе зобов'язання фінансування культури, хоча сьогодні далеко не всі громади перейняли на себе можливість фінансувати мережу. Другий – взяти на себе відповідальність провести необхідні заходи з оптимізації, щоб мережа функціонувала більш ефективно та за кошти, менші ніж ті, які витрачаються зараз”.

 

У Недобоївській ОТГ бібліотеки досі є частиною центральної бібліотечної районної системи. Для того, щоб робити будь-які зміни з реорганізації чи оптимізації, працівники бібліотек вимушені все погоджувати з районними структурами. Тому потрібно провести децентралізацію бібліотечної системи та утворити власний орган управління культури. Як підкреслив Дмитро Прокопець, у такий спосіб вдасться економити кошти:

 

“У разі оптимізації мережі, вона буде фінансуватися за принципом програмно-цільового методу, заклади будуть підзвітні не району, а керівництву громади. До того ж громада сама зможе визначити критерії ефективності і розуміти чи варто утримувати окремі з них”.

 

Серед іншого на консультації обговорили європейський досвід функціонування бібліотек як культурних осередків громад, а також можливості залучення зовнішніх джерел фінансування для розвитку бібліотек. Ще одним важливим питанням було об'єднання шкільних та сільських бібліотек.

 

З одного боку, так можна збільшити кошти на матеріально-технічне оснащення бібліотек, а з іншого – частково вивільнити приміщення під інші потреби громади. До того ж, фінансові розрахунки з сусідніх областей (ОТГ Рівненської області) показують, що таке об'єднання є економічно доцільним”, – підкреслив Андрій Кучуран, радник з питань комунікації Чернівецького ЦРМС

 

У результаті обговорення вирішили, що робоча група вивчить питання можливої реорганізації закладів культури та передачу у комунальну власність ОТГ філій централізованої бібліотечної системи, що функціонують на території громади.

 

 

Ольга Обершт, представниця ГО “ЦентрUA” у Чернівецькій області"

 

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь