Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Положення Про Бюджет участі в Недобоївській об’єднаній територіальній громад

Дата: 22.04.2019 14:40
Кількість переглядів: 1174

Положення Про Бюджет участі

в Недобоївській об’єднаній територіальній громаді

 

У Положенні застосовуються такі терміни:

  • Бюджет участі - це процес взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю, направлений на залучення жителів, які постійно проживають у межах Недобоївської ОТГ до прийняття рішень щодо розподілу частини бюджету Недобоївської сільської ради ОТГ, залучення їх до участі у бюджетному процесі та надання можливості вільного доступу до інформації, а також забезпечення відкритості та прозорості діяльності Недобоївської сільської ради ОТГ;
  • робоча група - група фахівців із представників апарату Недобоївської сільської ради ОТГ, яка створюється розпорядженням голови Недобоївської ОТГ для аналізу проектів;
  • відповідальні працівники - працівники апарату Недобоївської сільської ради ОТГ, які координують питання функціонування Бюджету участі, здійснюють підготовку проектів нормативно-правових актів та забезпечують співпрацю з громадськістю щодо питань Бюджету участі;
  • проект - пропозиція, яка подана автором відповідно до форми подання проекту та відповідає вимогам, які визначені Положенням про Бюджет участі у Недобоївській об’єднаній територіальній громаді;
  • автор основного проекту - повнолітній дієздатний громадянин України віком від 14 років, який постійно проживає у межах Недобоївської ОТГ;
  • автор молодіжного проекту – молодь громади, яка постійно проживає та навчається у навчальних закладах  Недобоївської ОТГ;
  • карта аналізу проекту - формуляр, який заповнюється робочою групою;
  • пункти голосування - місця для проведення голосування, які визначені розпорядженням голови Недобоївської ОТГ;
  • голосування - процес визначення жителями проектів- переможців серед поданих проектів у електронному (за наявності технічних можливостей) та паперовому вигляді (у пункті для голосування);
  • встановлення підсумків голосування - підрахунок голосів, поданих за кожен із проектів відповідно до онлайн-голосування (за наявності технічних можливостей) та заповнених паперових бланків для голосування;
  • проекти-переможці - проекти, що відповідно до встановлення підсумків голосування набрали найбільшу кількість балів.
  • головні розпорядники бюджетних коштів - органи Недобоївської сільської ради ОТГ в особі їх керівників, які отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень для виконання проектів - переможців.

 

Розділ 1. Загальні положення

  1.  Положення про Бюджет участі в Недобоївській об’єднаній територіальній громаді (далі - Недобоївська ОТГ) визначає основні вимоги до організації і проведення процесу бюджету участі у Недобоївській ОТГ.
  2.  Бюджет участі - це процес взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю, направлений на включення жителів, які постійно проживають у межах Недобоївської ОТГ, до прийняття рішень щодо розподілу частини бюджету Недобоївської сільської ради ОТГ, залучення їх до участі у бюджетному процесі та надання можливості для вільного доступу до інформації, а також забезпечення відкритості та прозорості діяльності Недобоївської сільської ради ОТГ.
  3. Процес Бюджету участі - процес складання, розгляду, відбору, затвердження, виконання проектів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства, який триває календарний рік.
  4. Проведення Бюджету участі має сприяти налагодженню системного діалогу влади Недобоївської ОТГ із жителями, які постійно проживають на території Недобоївської ОТГ, створенню умов для їх участі у реалізації повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».
  5. Участь у функціонуванні партиципаторного бюджетування можуть брати ініціативні жителі та групи громадян, громадські об’єднання та організації, інші інституції громадянського суспільства, які ведуть свою діяльність на території Недобоївської ОТГ.
  6. Фінансування Бюджету участі в Недобоївській ОТГ здійснюється за рахунок коштів бюджету Недобоївської сільської ради ОТГ.
  7. Загальний обсяг Бюджету участі визначається Недобоївською сільською радою на відповідний рік згідно цільової програми «Бюджет участі у Недобоївській ОТГ» у межах відповідних бюджетних асигнувань. Бюджет участі щороку може збільшуватись відповідно до бюджетних надходжень.

1.8. Бюджет участі Недобоївської ОТГ на 2019 рік становить не менше 100,00 тисяч гривень (сто тисяч гривень).

1.9. Розмір коштів на фінансування одного проекту в рамках Бюджету участі на 2019 рік не повинен перевищувати 20,0 тисяч гривень (двадцять тисяч гривень) на  молодіжний проект. Максимальна сума коштів на один населений пункт – 20 тис.грн. Розмір коштів на фінансування одного проекту не повинен перевищувати 100,0 тисяч гривень (сто тисяч гривень) на  основний проект.  Максимальний розмір коштів на один проект кожного наступного року може змінюватися.

    1. Інформація про Бюджет участі Недобоївської ОТГ оприлюднюєтьсяна офіційному веб-сайті Недобоївської сільської ради у рубриці «Бюджет участі».

 

Розділ 2. Інформаційна та промоційна кампанія

2.1 Інформаційна кампанія Бюджету участі в Недобоївській ОТГ проводиться постійно.

2.2. Інформаційну кампанію проводять відповідальні працівники, а також інші виконавчі органи Недобоївської сільської ради ОТГ.

    1. Інформаційна та промоційна кампанія ділиться на чотири етапи:
  1. ознайомлення мешканців з основними положеннями та принципами Бюджету участі, а також заохочування мешканців до подання проектів;
  2. інформування про хронологію, етапи і дати проведення заходів;

2.3.3 представлення отриманих проектів та заохочення до участі у голосуванні;

  1. розповсюдження інформації стосовно перебігу та результатів процесу запровадження Бюджету участі.

Розділ 3. Подання проектів

  1. Проект можуть подавати жителі, які постійно проживають у межах Недобоївської ОТГ та яким виповнилося 14 років (основний проект) та молодь і діти віком від 6ти років (молодіжний проект).
  2. Назва проекту повинна бути викладена лаконічно, в межах одного речення. Оригінальні назви не повинні суперечити їх основній меті.
  3. Вимоги до проекту:
  1. Реалізація проекту повинна здійснюватись в межах одного календарного року;
  2. Реалізація проекту має бути в компетенції органу місцевого самоврядування;
  3. Проект повинен реалізовуватися на території Недобоївської ОТГ;
  4. Сфера реалізації проекту повинна бути публічною.
  1. У рамках Бюджету участі не можуть прийматися до розгляду наступні проекти, які:

- носять фрагментарний характер (виконання одного з елементів вимагатиме прийняття подальших елементів);

- суперечать діючим програмам Недобоївської ОТГ або дублюють завдання, які передбачені цими програмами на поточний рік;

- суперечать чинному законодавству України;

- передбачають витрати на утримання та обслуговування, що перевищують вартість реалізації проекту.

    1. Проект має бути поданий автором проекту відповідно до форми та підтриманий мінімальною кількістю жителів - 10 осіб (окрім автора проекту).

3.5.1 Форма для подання проекту доступна в електронній версії на офіційному веб-сайті Недобоївської сільської ради ОТГ рубриці «Бюджет участі».

    1. Кожен житель віком від 14 і більше років Недобоївської ОТГ може проголосувати не більше ніж за 1 основний проект та 1 молодіжний проект .
    2. Кожен житель віком від 6 до 14  років Недобоївської ОТГ може проголосувати не більше ніж за  1 молодіжний проект .
    3. Проекти подаються протягом 30-45 днів з моменту оголошення початку подачі проектів:
  • безпосередньо до Недобоївської сільської ради ОТГ;
  • поштою за адресою: 60035, с. Недобоївці, вул. Головна, 28А
  • електронною поштою на: nedoboivtsi14@ukr.netmailto:pechenizhyn_s_rada@ukr.net у вигляді відсканованого оригіналу документу.

Листи отримані з доменів mail.ru, rambler.ru, Yandex не розглядаються.

    1. До проекту обов’язково додається кошторис витрат (бюджет проекту).
    2. Пріоритетні напрямки проектів:
  • Підтримка ініціатив у сфері благоустрою громади. (Діяльність у даному напрямку може включати в себе наступне: реалізація заходів щодо формування поведінки дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища та створення умов, які сприяють чистоті й красі своєї громади (ремонт, будівництво дитячих і спортивних майданчиків; благоустрій парків, скверів; ремонт пам'ятників; ліквідація стихійних звалищ тощо), а також іншу діяльність, не обмежуючись даним переліком;
  • Підтримка ініціатив у сфері пропаганди здорового способу життя та популяризації занять спортом. (Діяльність у даному напрямку може включати в себе наступне: проведення просвітницьких акцій серед підлітків, спрямованих на роз'яснення проблеми поширення ВІЛ-інфекції, проблеми наркоманії, шкоди куріння та пропаганду здорового способу життя; залучення в спорт дітей, молоді та старшого покоління і впровадження інноваційних форм пропаганди здорового способу життя; організація змістовного дозвілля для дітей шкільного віку в позаурочний та канікулярний час, організація спортивних заходів, турнірів, змагань та інших громадських ініціатив у цій сфері).

- Підтримка шкільних ініціатив направлених  та розвиток освітніх, культурних і творчих напрямків. (Діяльність у даному напрямку може включати в себе наступне: просування мистецтва, створення умов для самовираження дітей, молоді (арт-проекти,арт-клуби тощо), а так само іншу діяльність, не обмежуючись цим переліком.

- Підтримка громадських ініціатив у сфері енергоефективності та енергозбереження. (Діяльність у даному напрямку може включати в себе наступне: роботу по активізації громадськості у напрямі використання енергоефективних та енергозберігаючих технологій, але не обмежуватися даним переліком).

Розділ 4. Перевірка проекту

4.1. Подані заповнені форми проектів попередньо перевіряються відповідальними працівниками на правильність заповнення.

4.2. У разі, якщо форма заповнена не повністю або з помилками, відповідальні працівники по телефону або електронною поштою повідомляють про це автора/авторів проекту з проханням надати необхідну інформацію або внести корективи протягом 5 днів з дня отримання такої інформації.

4.3. Для здійснення комплексного аналізу кожного проекту та оцінки прийнятності проекту і можливості впровадження, зазначені форми проектів відповідальними працівниками подаються до робочої групи, яка створюється розпорядженням голови Недобоївської ОТГ.

4.4. Робоча група протягом 10 днів з дня отримання заповнених форм проектів здійснює аналіз та заповнює картку аналізу проекту та надає обґрунтовані рекомендації щодо внесення проекту в бланк для голосування.

4.5. У разі, якщо у формі проекту не має повної інформації, необхідної для його аналізу та оцінки (або інформація вимагає уточнення), по телефону або електронною поштою члени Робочої групи відповідно до повноважень звертаються до автора проекту з проханням надати необхідну інформацію протягом 5 днів.

4.6. Члени Робочої групи відразу передають відповідальним працівникам заповнені карти аналізу проектів.

4.7. Внесення будь-яких змін в проекти, зокрема, зміни локалізації чи об’єднання з іншими проектами, можливі лише за згодою авторів даних проектів.

4.8. За результатами роботи Робочої групи відповідальні працівники складають списки позитивно і негативно оцінених проектів.

4.9. Списки з проектами, реалізація яких відбуватиметься за рахунок коштів Бюджету участі і які отримали позитивну або ж негативну оцінку (з аргументованими мотивами відмови), розміщуються на веб-сайті Недобоївської ОТГ у рубриці «Бюджет участі».

4.10. Відскановані подані форми проектів розміщуються на офіційному веб-сайті Недобоївської  сільської ради ОТГ у рубриці «Бюджет участі».

4.11. Відскановані заповнені карти аналізу проектів розміщуються на офіційному веб-сайті Недобоївської ОТГ у рубриці «Бюджет участі».

 

Розділ 5. Голосування за проекти та підрахунок результатів

5.1. Вибір проектів, які визначені для голосування, здійснюють жителі, які постійно проживають у межах Недобоївської ОТГ, шляхом відкритого голосування у пунктах голосування, які визначаються розпорядженням голови та Інтернет - голосуванням (за наявності технічних можливостей).

5.2. Перелік пунктів голосування (місць для голосування) має бути оприлюднений не пізніше як за 14 днів до дня початку голосування на веб-сайті Недобоївської ОТГ

5.3. В пунктах голосування можна отримати перелік проектів, які визначені для голосування.

5.4. Вибір проектів, які визначені для голосування, за технічної можливості може здійснюватися і в електронній версії голосування на веб-сайті Недобоївської ОТГ у рубриці «Бюджет участі».

    1. Голосування відбувається шляхом:
  • голосування у спеціально-визначених пунктах голосування шляхом заповнення бланку та встановлення спеціальної скриньки.

        5.6. Додаткові голоси (2 бали) за флешмоб (фото учасника голосування з надписом, який містить назву проекту який він підтримує ).

5.7. Встановлення підсумків голосування передбачає підрахунок балів, відданих за кожний проект окремо, та  балів набраних за флешмоб  з подальшим укладання списків з результатами голосування.

5.8. Реалізовуватимуться ті проекти, які набрали найбільшу кількість балів за рейтинговою системою (1 голос - 1 бал) та кількість додаткових балів за флешмоб (1 фото -2 бали).

5.9. За результатами підрахунку голосів визначаються переможці по кожному населеному пункту окремо, та додатково буде визначено переможця по громаді в цілому за результатами набрання найбільшої кількості балів.

 

Розділ 6. Реалізація проектів та оцінка процесу

6.1. Проекти починають реалізовуватися відповідно до графіку реалізації Бюджету участі у Недобоївській ОТГ.

6.2. Організатором та/або виконавцем та/або інвестором щодо реалізації проекту, який переміг, може виступати переможець проекту, але фінансування проекту залишається за Недобоївською сільською радою.

6.3. Автор проекту відповідає за реалізацію проекту у відповідності до видів діяльності представлених у Заявці проекту та контролює виконання свого проекту на будь-якому етапі.

 

Сільський голова                                     Ю.М. Юзва

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь