Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Армія дронів: наш земляк Олександр розповів про особливості роботи з «пташками»

Дата: 20.04.2024 11:21
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

 

 

 

▶️Після вторгнення росії в Україну на полях битв уперше у світі почали масово використовувати безпілотні літальні апарати. У нас армія дронів вже стала новим родом військ.

З ними працюють чимало захисників і захисниць молодого віку. Серед них і 25-річний молодший сержант ЗСУ Олександр Сергійович Задорожний із Ставчан. Він з побратимами та посестрами ласкаво називають цю зброю «пташками». Адже ними ведуть розвідку позицій агресора, знищують з повітря його особовий склад та бойову техніку. А нерідко буквально рятують життя наших бійців.

Молодий воїн каже: 💬«Роль дронів у цій війні величезна. Зараз в армії багато що пов‘язане з їх застосуванням. Траплялися випадки, коли за допомогою БПЛА доводилося кидати побратимам на позиції воду, батарейки до радіостанцій і навіть записки з інструкціями про подальші дії на лінії зіткнення, коли не було зв‘язку».

▶️Не одразу став оператором дронів

О. С. Задорожний народився у Ставчанах у 1998 році, де закінчив місцеву школу та професійний ліцей. Працював електромонтажником на підприємстві у Чернівцях. Півтора року служив строкову в армії. А повернувшись додому, продовжив роботу на виробництві.

– Коли розпочалася повномасштабна російсько-українська війна, я якраз заступив на ранкову зміну, – пригадує воїн. – Мені зателефонували з військової частини обласного центру і запропонували прибути до неї, позаяк був резервістом першої черги. Надвечір 25 лютого 2022 року, зібравши речі, прийшов до штабу. Отримав розпорядження про переведення до частини, що формувалася. Три місяці проходив навчання, згодом бойове злагодження в Івано-Франківську. А тоді з підрозділом поїхав на передову. Мав військову спеціальність навідника станкового протитанкового гранатомета. Одна група бійців охороняла блокпости, а інша займала позиції у районі Мар’їнки і Новомихайлівки. Там перебували три місяці – до серпня 2022 року.

У подальшому певний час служив у розташуванні військової частини. Саме тоді змінив армійську спеціальність. Відтоді і дотепер я – оператор БПЛА, навички роботи на яких отримав, навчаючись у Львові.

▶️Управляє різними типами БПЛА

– Чому змінили військову спеціальність?

– Мені командири запропонували це зробити, хоча я достеменно і не знав, у чому полягають її особливості. А у процесі навчання сподобалося керувати дронами.

– Якими видами безпілотників можете управляти?

– Чотирма типами квадрокоптерів і «крилами» – це БПЛА, що як маленькі літаки. Планую освоїти роботу ще на одному виді безпілотника.

На фронті використовуємо як розвідувальні, так і ударні апарати. Останні поділяються на бомбери і камікадзе. Працював на обох типах.

– Як організовано працю операторів БПЛА?

– На позиції заходимо на декілька діб, а потім стільки ж відновлюємося подалі від лінії зіткнення. Місця роботи знаходяться на різних відстанях від неї – від 3 до 8 кілометрів. Чим ближче до зони ведення бойових дій, тим вища небезпека потрапити під ворожий обстріл.

Кількість людей в «екіпажі» БПЛА залежить від типу «пташки» – зазвичай від 2-х до 4-х осіб.

При підготовці до виконання бойового завдання визначаємо, на якому саме дроні працюватимемо. В останній час використовуємо розвідувальні та ударні апарати.

▶️Особливості служби

– У чому особливості роботи на розвідувальних?

– Оператору поставлено завдання – вдень і вночі за допомогою тепловізора на дроні виявляти живу силу і техніку ворога. Наші «пташки» – сучасна ефективна зброя. Вони «бачать» усе, що відбувається на певній території. Завдання в тому, щоб це побачив оператор. Для цього йому потрібні досвід і навички. Послуговуючись нашими даними, які передаємо командуванню, у подальшому різними видами зброї знищується чимало російських вояків, артилерійських установок, мінометів, по яких завдають точкових ударів.

– А чим характерна праця на ударних дронах?

– Після того, як розвідувальний безпілотник знайде для нас ціль, починаємо роботу на ударному. Він не так чітко «бачить» територію, як перший, з ним гірший радіозв‘язок, а ще має складнішу систему керування. І в цьому випадку успішне виконання бойового завдання також залежить від практичного досвіду та навичок оператора. Якщо він ними володіє, то у 80 відсотках випадків йому вдається вразити ціль.

А знижують результати як розвідки, так і знищення ворогів складні погодні умови, зокрема сильний вітер, дощ, туман. В останні місяці на нашій ділянці фронту московити посилили роботу своїх засобів радіоелектронної боротьби. Зокрема, переривають зв‘язок із дронами як у цифровому, так і в аналоговому форматі. Трапляється, що втрачаємо зв‘язок та керування апаратом.

В основному експлуатуємо БПЛА китайського виробництва. Маємо і вітчизняні «пташки»: йдеться, здебільшого, про «крила».

▶️ Який термін «живучості» дрона?

– За сприятливих умов він служить до 10 днів, а при інтенсивній роботі ворожих засобів радіоелектронної боротьби – значно менше. Оператор за день може втратити декілька «пташок». За таких обставин хотілося б, щоб їх побільше до нас надходило, особливо літакового типу.

– Наскільки інтенсивно ворог обстрілює місця, де перебувають і працюють оператори БПЛА?

– Буває «тиха» зміна, а трапляється, супротивник гатить з «градів», артилерії та мінометів. Непоодинокі випадки, коли боєприпаси розриваються за декілька метрів від нас. На щастя, за період, відколи ми на цій ділянці фронту, ніхто з бійців підрозділу безпілотників не загинув, хоча чимало хлопців отримали поранення.

– Чим обумовлено, що екіпаж дрона складається з декількох людей?

– Вони завжди здатні замінити один одного, бо протягом тривалого часу ти не спроможний належно працювати, бо стомлюєшся, знижується увага.

– Чи задоволені спеціальністю оператора БПЛА?

– Безперечно, ця робота мені подобається, тут моє місце на війні. Планую розвиватися за спеціальністю – опанувати керування ще іншими типами безпілотників, нові способи та елементи управління ними.

▶️Усі війська ЗСУ роблять свій внесок у відбиття агресії і наближення перемоги, а відтак і настання миру. Хоча досягти мети нелегко. Оператори дронів для московитів – важлива ціль. Отож вони прагнуть виявити нас і знищити.

– Скажіть, особисто ви за що воюєте?

– Хочу зберегти те що маю: дім, родину. Мене вдома чекають мама, тато, бабуся, брат та сестра, – говорить технік з експлуатації безпілотних авіаційних комплексів Олександр Сергійович Задорожний.

Джерело: газета Хотинські вісті.

 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь