Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГРОМАДСЬКІ ІНІЦІАТИВИ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Дата: 28.07.2023 22:41
Кількість переглядів: 325

Фото без опису


ГО «Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», виконавець проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», який впроваджується у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) запрошує місцеві громадські організації, ініціативні групи з територіальних  громад, які є партнерами програми DOBRE в Івано-Франківській, Тернопільській та Чернівецькій  областях (Великокучурівська ТГ, Вижницька ТГ, Вишнівецька ТГ, Глибоцька ТГ, Золотниківська ТГ, Лановецька ТГ, Недобоївська ТГ, Нижньовербізька ТГ, Підволочиська ТГ, П’ядицька ТГ, Тлумацька ТГ, Хотинська ТГ, Усть – Путильська ТГ, Шумська ТГ) подати заявки на участь у конкурсі проєктів «Громадські ініціативи для відновлення та розвитку територіальних громад».

Мета конкурсу. Активізація жителів територіальних  громад та залучення їх до вирішення питань місцевого значення – невід’ємні складові успішного відновлення, розвитку територіальних громад. За час роботи у партнерстві з Програмою USAID DOBRE у територіальних громадах з’явилися місцеві організації громадянського суспільства (ОГС) та ініціативні групи громадян, які пройшли навчання, отримали консультаційну підтримку і набули спроможність розробляти та втілювати різні ідеї, що відповідають потребам громади і мають потенціал залучити жителів. У 2018-2022 роках місцеві ОГС та ініціативні групи виконали проєкти, завдяки яким з’явилися  нові громадські простори, нові практики взаємодії, згуртування. У 2023 році конкурс «Громадські ініціативи для відновлення та розвитку територіальних громад» має на меті підтримати місцеві ОГС та ініціативні групи в реалізації ними проєктів з активізації жителів територіальної громади у процесах розвитку та відновлення, згуртуванні, популяризації та просування механізмів участі громадян у вирішення питань місцевого значення, конструктивного діалогу та взаємодії різних груп жителів територіальної громади між собою, органами місцевого самоврядування для вирішення суспільно значущих проблем.

У процесі впровадження цих ініціатив виконавці зможуть покращити свої навички виконання проєктів та посилити свою організаційну спроможність.

Завдання конкурсу – підтримати місцеві громадські, благодійні організації та ініціативні групи у реалізації ними проєктів, які стосуються вирішення найбільш актуальних проблем в територіальній громаді; надати можливість жителям територіальних громад взяти на себе відповідальність за здійснення позитивних перетворень у територіальній громаді, проявити проактивну роль у відновленні/вдосконаленні громадської інфраструктури та публічних послуг в територіальній громаді, показати конкретні і видимі результати згуртованої роботи.

Напрямки проєктної діяльності. Ідеї проєктів мають відповідати пріоритетам, що визначені стратегіями розвитку, планами відновлення та розвитку, програмами комплексного відновлення  територіальних громад та потребам жителів територіальних громад. Перевага надаватиметься тим проєктам, які передбачатимуть залучення жителів до вирішення місцевих питань територіальних громад, активізацію тих соціальних груп, які дотепер були менш активними, залучення та інтеграцію внутрішньо переміщених осіб. Важливими елементами проєктів має бути оцінювання потреб в тих чи тих ініціативах, колегіальне і демократичне прийняття рішення про проєкт, участь жителів у плануванні та впровадженні діяльності в межах такого проєкту. 

Проєктна діяльність може передбачати, але не обмежуватись цим:

  • заходи зі згуртування територіальної громади;
  • консультації з громадськістю в процесі розроблення чи оновлення стратегії розвитку територіальної громади, програми комплексного відновлення територіальної громади, розроблення інших планів, програм, які стосуються розвитку окремих сфер розвитку територіальної громади;
  • активізацію участі жителів у вирішенні питань місцевого значення;
  • популяризацію та просування наявних у територіальній громаді механізмів участі громадян у прийнятті рішень, вирішенні питань місцевого значення, в тому числі на основі дорадницького (deliberative) підходу;
  • започаткування чи розвиток в територіальній громаді практик соціалізації/соціальної адаптації, інтеграції, психологічної підтримки різних категорій жителів, у тому числі дітей, молоді, ВПО;
  • відновлення чи вдосконалення публічних послуг, громадської інфраструктури, які зазнали руйнування, шкоди внаслідок військових дій, воєнного стану;
  • інформаційно-просвітницькі кампанії, спрямовані на краще розуміння жителями територіальної громади сутності проблем, які потребують вирішення, шляхів вирішення актуальних проблем розвитку територіальної громади;
  • неформальну освіту дорослих та молоді для набуття ними необхідних громадянських, соціальних компетентностей;
  • здійснення громадського контролю та моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування, використання гуманітарної допомоги та ресурсів проєктів міжнародної технічної допомоги в територіальній громаді;
  • налагодження дієвої комунікації та взаємодії між громадськістю та органами місцевого самоврядування.

Залучення жителів з різних населених пунктів територіальної громади до проєктної діяльності буде перевагою.

Заявки можуть подавати зареєстровані місцеві громадські та благодійні організації, ініціативні групи жителів, включно із ВПО, з територіальних громад-партнерів Програми USAID DOBRE. Кожен заявник може подати більше одного проєкту, але підтримка може бути надана лише одній проєктній пропозиції. 

До конкурсу також допускаються проєкти, які впроваджуватимуться кількома організаціями.

Подані на конкурс проєктні заявки не можуть мати на меті лише покращення матеріально-технічної бази комунальних, державних або приватних установ, підприємств та організацій, а також дублювання заходів, які здійснюються в територіальній громаді в межах інших гуманітарних програм та програм міжнародної технічної допомоги. 

Бюджет проєктів. Максимальний розмір підтримки для проєктів з однієї територіальної громади – еквівалент 3000 доларів США. У разі відсутності якісних заявок, які відповідають усім критеріям, може бути прийняте рішення про нефінансування жодного проєкту в територіальній громади. Заявник повинен забезпечити власний внесок у виконання проєкту в розмірі 10% від загального бюджету проєкту. Власний внесок може бути як у грошовій, так і негрошовій формі, наданий як місцевою владою, так і залученими партнерами чи донорами, або місцевими жителями. У проєкті дозволяються адміністративні витрати у розмірі не більше 30% (комунальні, зарплата координатора проєкту і бухгалтера, банківські видатки, обладнання для офісу).

Проектна заявка не потребує узгодження з місцевою владою. Лист підтримки від органів місцевого самоврядування є необхідним лише у випадку співфінансування проєкту чи як гарантування виділення приміщення чи території для реалізації проєктної діяльності.

Тривалість проєктів – до 3-ох місяців (01 жовтня – 31 грудня 2023 року).

Відбір проєктів. Проєктні заявки розглядатимуться у 2 етапи. Конкурсна комісія в Івано-Франківській, Тернопільській та Чернівецькій  областях, до складу якої входитимуть представники ГО «Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», експерти партнерських організацій та програмні спеціалісти Програми USAID DOBRE, рекомендує фіналістів. Остаточне рішення про підтримку проєктів  приймають відповідальні особи центрального офісу Програми USAID DOBRE.

Критерії оцінки:

  • обґрунтованість потреби в проєкті (0-5);
  • відповідність проєкту стратегії/програми розвитку територіальної громади чи комплексній програмі відновлення (0-3);
  • кількість людей, які залучені до планування і впровадження проєкту (0-3);
  • залучення до реалізації проєкту жителів різних населених пунктів у громаді (0-3);
  • інклюзивність прийняття рішення про проєкт (0-3);
  • конкретні очікувані результати реалізації проєкту (0-3);
  • довгостроковий вплив результатів проєкту на розвиток територіальної громади (0-3);
  • потенціал проєктної команди (0-3);
  • реалістичний робочий план (0-3);
  • раціональне використання коштів (0-3);
  • попередній досвід впровадження громадських ініціатив (0-3);
  • спроможність організації чи ініціативної групи – бал ARC (середня оцінка на основі показників за кожним критерієм оцінки спроможності);
  • використання механізмів участі громадян у вирішенні питань місцевого значення (0-3).

Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно подати заповнені форми проєктної заявки та бюджету (додаються), а також документи, які підтверджують власний внесок. Заявки (у форматі Word і Exсel (для бюджету) та просканований у форматі PDF) приймаються на електронну адресу: partnerstvo.und@gmail.com з темою листа «Конкурс проєктів _НАЗВА ОРГАНІЗАЦІЇ_НАЗВА ОТГ»

Заявки приймаються до 23 год. 59 хв. 27 серпня 2023 року

Запитання про конкурс приймаються на електронну адресу monru@ukr.net або за телефоном +380954646349. Контактна особа – Ігор Баб’юк.

Проектна заявка та зразок бюджету: LocalCSOApplication2023_WestRegion LocalInitiativesBudget2023_WEstRegion

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь