Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БАНКИ ЗНОВУ ЗМОЖУТЬ АРЕШТОВУВАТИ РАХУНКИ КЛІЄНТІВ НА ВИМОГУ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ЧЕРЕЗ БОРГИ

Дата: 24.05.2023 13:30
Кількість переглядів: 442

Фото без опису


Банки знову зможуть арештовувати рахунки клієнтів на вимогу виконавчих органів через борги

Зазначимо, що 2 березня 2022 року згідно розпорядження № 198-р виданого Кабінетом Міністрів України блокування коштів на арештованих банківських рахунках боржників було тимчасово призупинено на початку повномасштабної війни для громадян, чиї борги не перевищували 100 тисяч гривень.

Однак, з 6 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3048-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану».

Ним, зокрема, передбачено, що фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у встановленому порядку. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

Відповідно, цей Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» скасував дію розпорядження Кабінету Міністрів від 2 березня 2022 року № 198-р, яке дозволяло фізичним особам на час дії військового стану здійснювати видаткові операції з рахунків, на які виконавчою службою накладено арешт, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100 тис грн.

Тобто, це означає:

  1. Банки знову можуть арештовувати банківські рахунки клієнтів на вимогу виконавчих органів, навіть якщо борги не перевищують 100 тис. грн..
  2. У разі накладення арешту на рахунок щомісяця можна буде витрачати суму яка не перевищує 2 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 1 січня 2023 року мінімальна зарплата становила 6 700 гривень), тобто, не більше 13 400 гривень на місяць.
  3. Якщо арешт накладуть на декілька рахунків (в одному банку або в різних банках), особі можуть розблокувати 13 400 гривень лише з одного рахунку (а не з кожного).

ЗАУВАЖИМО! Для уможливлення розпоряджатися гарантованою сумою у 13 400 гривень з одного зі своїх арештованих рахунків особі необхідно буде звернутися із заявою до відповідного виконавця, а той у свою чергу надішле до банку постанову на зняття арешту на вказану вище суму.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відповідно до частини 3 статті 52 Закону України «Про виконавче провадження» не підлягають арешту в порядку, встановленому цим Законом, кошти, що перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом (наприклад, зарплатні рахунки; пенсійні рахунки; картки для виплат стипендії; рахунки для виплат соціальної допомоги та інших соцвиплат; картки на виплату коштів на дітей тощо).

 

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань Ви можете звернутись до сектору Хотинське бюро правової допомоги відділу безоплатної правової допомоги Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Хотин, вул. О. Кобилянської, 2А за номером: (03731)2-10-61; електронна адреса: khotynske@legalaid.cv.ua; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги,  0 800 213 103 – цілодобово.

Головний юрист сектору

Хотинське бюро правової допомоги

Олена НІМИЧКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь