Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про стан забезпечення протипожежного захисту культових споруд, які задіяні під час святкування Великодніх свят

Дата: 12.04.2023 20:39
Кількість переглядів: 495

Фото без опису


Незабаром Великдень, під час якого у церквах проходитимуть святкові богослужіння. Люди масово відвідуватимуть храми,запалюватимуть пасхальні свічки, лампадки, а це, в свою чергу, вимагає особливо обережної поведінки вірян з вогнем, аби не допустити виникнення пожежі.

З метою підвищення готовності підпорядкованих підрозділів Головного управління до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пожеж та небезпечних подій і організаціїзаходів щодо забезпечення пожежної і техногенної безпеки у період святкування Великодня та своєчасного вжиття організаційних та практичних заходів, направлених на забезпечення пожежної та техногенної безпеки під час підготовки і проведення святкувань протягом березня та квітня 2023 року Дністровським районним відділом Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області було проведено консультаційні огляди культових споруд які розташовані на території Дністровського району на предмет дотримання та виконання вимог пожежної та техногенної безпеки.

Стан дотримання законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки в культових споруд на території Дністровського району продовжує викликати серйозне занепокоєння, особливо гострого значення набуває протипожежний стан в період підготовки та святкування Великодніх свят.

На сьогоднішній день культові споруди представляють собою місця підвищеного ризику, так як і в святкові і в будні дні на даних об’єктах перебуває велика кількість людей,зокрема похилого віку. Як показали огляди культових споруд, існують деякі прорахунки та не доопрацювання в здійсненні наглядових функцій застаном пожежної безпеки даних об’єктів.

В результаті огляду встановлено, що за час останніх перевірок (більше п'яти років поспіль) священнослужителями (керівниками, відповідальними особами) не приймалися міри щодо покращення протипожежного стану, в кожній церкві недоліки ідентичні, які можуть призвести до виникнення пожежі та можуть стати загрозою для життя та здоров'я людей, а саме:

  • Допускається експлуатація тимчасових дільниць електромереж та електромереж прокладених по горючих основах;
  • Допускається експлуатація електророзеток та вимикачів встановлених на горючих основах; - Дерев’яні конструкції горищних приміщень не оброблено вогнезахисним розчином;
  • Приміщення не обладнані системами протипожежного захисту та оповіщення;
  • Приміщення не забезпечено вогнегасниками у відповідності до норм належності, а в деяких вони або відсутні або закінчився термін їх експлуатації;
  • Наявні вогнегасники не пройшли щорічне технічне обслуговування;
  • Не проведено профілактичні виміри опору ізоляції електромереж;
  • Відповідальними особами за протипожежний стан не пройдено навчання з питань пожежної безпеки;
  • Пожежні щити не забезпечені первиними засобакми пожежогасіння, або взагалі відсутні;
  • Не проведено ревізію приладів захисту від прямих попадань блискавки та вторинних її проявів, а в деяких харамах взагалі відсутні або потребують ремонту;
  • Приміщення храмів не забезпечено інструкціями про заходи пожежної безпеки та знаками пожежної безпеки;

    Під час проведення оглядів інспекторами Дністровського РВ Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області проводяться відповідні інструктажі з відповідальними особами з питань пожежної безпеки та обслуговуючим персоналом культових споруд, які будуть задіяні у проведенні заходів щодо дотримання вимог пожежної безпеки, вручено листівки та пам’ятки, а також вказано на негайне усунення недоліків які можуть призвести до виникнення пожежі чи надзвичайної ситуації та можуть стати загрозою для життя та здоров'я людей.

    На основі вище викладеного та з метою попередження виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій під час підготовки та проведення святкових заходів з відзначення Великодня Дністровський районий відділ рекомендує дану інформацію прийняти до відома та в межах повноважень забезпечити виконання вимог законодавства у сфері попжежної та техногенної безпеки у культових закладах.

  • З повагою, Т.в.о. начальника Дністровського районного відділу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області підполковник служби цивільного захисту Олександр МОСТОВИЙ

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь