Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З початку року платники Буковини сплатили до місцевих бюджетів понад 1,8 млрд грн

Дата: 15.06.2022 00:03
Кількість переглядів: 505

Фото без опису

З початку року платники Буковини сплатили до місцевих бюджетів понад 1,8 млрд грн

Упродовж січня - травня 2022 року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло 1841,1 млн гривень податків та зборів, це перевищило показник аналогічного періоду 2021 року на 266,8 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Основною фінансовою частиною доходів місцевих скарбниць краю, понад 71,2 відсотки, є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 1311,4 млн гривень.

Вагомою складовою наповнення бюджетів територіальних громад став єдиний податок, платники якого, незважаючи на запроваджені пільги у зв’язку з воєнним станом, додали до місцевого бюджету 272,3 млн гривень.

Третє місце за показником надходжень посідає плата за землю – землевласники та землекористувачі сплатили 127,6 млн гривень.

Також, до фінансової стабільності місцевих громад долучились продавці підакцизної продукції - акцизний податок з роздрібного продажу склав 43,2 млн гривень.

Крім того місцеві бюджети області отримали від власників нерухомого майна, відмінного від землі 30,1 млн гривень, податку на прибуток сплачено 22,8 млн гривень, рентної плати за користування природними ресурсами – 15,0 млн гривень, плати за ліцензії на продаж підакцизних товарів – 5,4 млн гривень, інші надходження (транспортний податок, збір за паркування, туристичний збір та ін.) 13,3 млн гривень. 

У податковому відомстві області дякують відповідальним платникам області, які виконують свої податкові зобов’язання, тим самим підтримуючи фінансово оборону країни. 

 

Буковинські податківці опрацювали 38 запитів на отримання публічної інформації

У податковому відомстві відзначають, що за п'ять місяців 2022 року до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшло 38 запитів на отримання публічної інформації.

В цілому, найбільше запитів надійшло від громадян – 33. Від юридичних осіб надійшло 4 запити, від представників засобів масової інформації – 1 запит.

Зокрема запитувачі зверталися з проханням надати інформацію щодо: наявності або відсутності податкового боргу по єдиному податку та ЄСВ; зняття з обліку як платника податків; незастосованих штрафних санкцій та пені; заборгованості по податках та платежах; відповідності/невідповідності платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку; ставки та терміни сплати єдиного податку.

У регіональній податковій службі підкреслюють, всі отримані запити були розглянуті вчасно та не залишилися поза увагою.

Та нагадують платникам, що запити на отримання публічної інформації можуть бути надіслані  на поштову адресу  Головного управління ДПС у Чернівецькій області: 58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А  та на електронну адресу:  cv.official@tax.gov.ua

Також запити можна направити через «Електронний кабінет» (http://cabinet.tax.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Для зручності та обізнаності платників податкова служба створила відеоуроки. Зокрема, як правильно користуватися електронними сервісами, а саме відеоурок як направляти в листи та звернення за допомогою Електронного кабінету можна переглянути за посиланням:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6094.html

Форма для подання запиту на отримання публічної інформації: Головна>ДПС у регіоні>Головне управління>Публічна інформація: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/forma-podannya-zapitu/

 

Підприємець може відправити заяву про застосування спрощеної системи оподаткування через Е- кабінет

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

Для надіслання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування  фізичною особою – підприємцем в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. При цьому за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації.

У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.

У разі переходу фізичної особи – підприємця на спрощену систему оподаткування (перша-третя група платників єдиного податку) додатково до Заяви подається розрахунок доходу за попереднiй календарний рiк, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля.

У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Разом з тим повідомляємо, що вкладка «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанції № 2 щодо приймання та обробки Заяви, надісланої користувачу Електронного кабінету.

До відома! Платники єдиного податку можуть за власним рішенням перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку (наприклад, з ІІ групи на ІІІ групу).

Подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (або про перехід на іншу групу платника єдиного податку) з III кварталу 2022 року та Розрахунок доходу за попередній календарний рік не пізніше 15 червня 2022 року.

 

Реєстрація податкових накладних та сплата податкових зобов’язань за місяці воєнного стану

Головне  управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснює, що відповідно до змін, внесених Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (далі – Закон № 2260), відновлюються податкові обов’язки для платників, у яких є можливість дотримуватись термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних (далі – ПН), розрахунків коригування (далі – РК).

Так, відповідно до п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН)  ПН/РК, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом № 2260 за умови:

реєстрації такими платниками ПН та РК в ЄРПН  до 15 липня 2022 року,

подання податкової звітності до 20 липня 2022 року,

сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Після спливу цих термінів та невиконання платниками свого податкового обов’язку до таких платників будуть застосовані штрафні санкції, визначені ПКУ.

Платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Платники єдиного податку третьої групи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на єдиний податок третьої групи за ставкою 2 відсотки, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання єдиного податку за ставкою 2 відсотки.

У разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені.

Водночас, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, платники ПДВ не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Звертаємо увагу, що порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів на підтвердження затверджується Міністерством фінансів України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь