Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фінансова оборона України: У квітні 2022 року буковинські платники сплатили понад 571,8 млн грн податків

Дата: 05.05.2022 14:19
Кількість переглядів: 216

 

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

просить розмістити інформаційні матеріали

 

 

Фінансова оборона України: У квітні 2022 року буковинські платники сплатили понад 571,8 млн грн податків

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпака у квітні 2022 року буковинські платники сплатили понад 571,8 млн грн податків. Незважаючи на воєнний стан надходження порівняно з минулим роком зросли на 81,5 млн грн. Це свідчить про те , що  платники області як ніколи розуміють, що сплата податків є одним із найважливіших ресурсів для продовження оборони країни.

Загалом від початку року до Зведеного бюджету з Буковини надійшло понад 2 млрд 317 млн  грн податків та 1 млрд 454,6 млн грн єдиного соціального внеску.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксовано зростання сум сплачених  податків на 271, 7 млн грн та на 216,0 млн грн  єдиного соціального внеску.

Фактичний збір до державного бюджету склав 916,4 млн грн. Місцеві бюджети  територіальних громад отримали понад 1 млрд 400,6 млн грн.

В розрізі основних платежів до державного бюджету найбільшу частку складають – понад 393,8 млн грн податок на додану вартість; 271,3 млн грн податок на доходи фізичних осіб; 102,2 млн грн військовий податок та 102,3 млн грн податок на прибуток.

Серед надходжень до місцевих бюджетів  більше як 71 відсоток складає податок на доходи фізичних осіб – понад 995,9 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва «спрощенці» сплатили 209,8 млн грн єдиного податку. Землевласники та землекористувачі забезпечили місцевим бюджетам понад 99,6 млн грн.

 

Податківці мають повноваження перевіряти ціноутворення соціальних продовольчих товарів

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області  за круглим столом обговорили з представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області основні проблемні питання щодо здійснення державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення.

Під час засідання акцентували увагу , що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від 1 квітня 2022 року № 2173-IX податковим органам, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, надано повноваження на здійснення державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення».

У зв’язку з такими новація, які передбачають здійснення податківцями під час фактичних перевірок контролю за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) обговорили питання співпраці, надання методологічної допомоги та якісної реалізації матеріалів цих  перевірок.

Також звернули увагу, що підставою для перевірок є: отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення, або отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Під час заходу йшлося на необхідності інформування платників про законодавчі зміни та недопущення необґрунтованого підвищення цін на товари, що мають істотну соціальну значущість для населення а теж  попередження буковинську бізнес- спільноту про встановлену законодавством відповідальність (вилучення необґрунтовано одержаної виручки та штраф.

 

 

Суб'єкти господарювання зобов’язані створювати фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (далі – РРО) (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

 

Платник єдиного податку третьої групи може відмовитись від використання особливостей оподаткування

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що відповідно до п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Таким чином, заява про відмову повинна бути подана до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Так, наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. з 01.06.2022, заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official.tax@ukr.net (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь