Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпричинна зупинка автомобіля: права водія.

Дата: 17.03.2021 12:50
Кількість переглядів: 15018

  Законом України «Про національну поліцію» (далі Закон) передбачено 35-ту статтю, в якій зазначений чіткий перелік підстав зупинення працівниками поліції автомобілів. Ця стаття Закону не дозволяє інспектору зупиняти будь-які автомобілі та будь-коли, а лише при наявності конкретних законних підстав.

Підстави для зупинення транспортного засобу поліцейським здійснюється лише у разі:

  1. якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

  2. якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

  3. якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

  4. якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

  5. якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

  6. якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

  7. якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

  8. якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

  9. порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

  10. якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

Так, працівники державної автомобільної інспекції крім перерахованих вище підстав мають право зупинити транспортний засіб у разі:

  1. Відсутності номерного знака на транспортному засобі або наявності номерного знака, який не відповідає встановленим вимогам, закріплений у не встановленому для цього місці, закритий іншими предметами чи забруднений, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів;

  2. Наявності даних про використання транспортного засобу з протиправною метою;

  3. Проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний засіб.

Поліцейський зобов’язаний зупиняти транспортні засоби у разі:

  1. якщо є інформація, що свідчить про порушення власником транспортного засобу митних правил, виявлені митними органами відповідно до Митного кодексу України, а саме: порушення строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту іншого транспортного засобу особистого користування, використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, розкомплектування чи передачу у володіння, користування або розпорядження такого транспортного засобу особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту;

  2. якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб, який зареєстрований в іншій країні, не зареєстрований в Україні у встановлені законодавством строки чи перебуває на території України з порушенням строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, чи використовується для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, чи переданий у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

           Окрім конкретних підстав зупинки в Законі прописано і чіткий алгоритм дій інспектора під час зупинення автомобіля.

Зокрема, частина 2 статті 18 Закону зобов’язує інспектора, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення.

Після цього, відповідно до частини 2 статті 35 Закону інспектор зобов’язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті.

Водночас частина 1 статті 18 Закону зобов’язує поліцейського дотримуватися законів та не порушувати прав водія. Водій має право на отримання інформації хто саме його зупинив і за що саме зупинив. Також водій має право на безперешкодний рух за відсутності законних підстав для його зупинки.

Інспектор зобов’язаний при зупинці автомобіля: належно представитись, назвавши своє прізвище, посаду, спеціальне звання; пред’явити на вимогу водія своє службове посвідчення, надавши можливість детально ознайомитися з викладеною в ньому інформацією; повідомити водієві конкретну причину зупинки, яка повинна міститися у ст. 35 закону.

І лише після цих дій інспектор має право вимагати у водія документи та проводити розгляд справи про адміністративне правопорушення. Ці дії не право інспектора, а його обов’язок.

Права водія у випадку безпричинної зупинки.

Якщо ж інспектор відмовляється представитись, пред’явити службове посвідчення чи не повідомляє конкретної підстави зупинки із перелічених у статті 35 Закону, він не має права надавати водієві подальші вказівки щодо пред’явлення документів, розгляду справи тощо.

У такому разі водій може запитати згоди інспектора про можливість продовження ним руху. Якщо ж інспектор і далі наполягає на пред’явленні документів на право керування, не виконавши при цьому свої обов’язки, то водій має право невідкладно зателефонувати на 102 та повідомити про неправомірні дії працівників поліції. Як правило, на цій стадії проблема врегульовується.

Після приїзду іншого екіпажу водій повинен чітко повідомити про неправомірні дії працівників поліції та, по можливості, викласти їх у паперовому вигляді. Якщо зазначені факти підтвердяться, водієві повинні дозволити продовжити рух з подальшим застосуванням до працівників поліції, які здійснили безпідставну зупинку, заходів дисциплінарного впливу. Якщо ж інший екіпаж очевидно неправомірно стає на захист колег, то водій за наявності достатніх підстав має право повідомити про дані факти керівництво поліції та інші контролюючі органи, зокрема прокуратури, державного бюро розслідувань та підрозділи внутрішньої безпеки МВС. У разі підтвердження інформації, викладеної у повідомленні, вони також будуть притягнуті до відповідальності.

Закон дозволяє працівниками поліції зупиняти автомобілі лише при наявності законних підстав та із виконанням обов’язків щодо представлення, пред’явлення службового посвідчення та інформування водія про конкретну причину зупинки, передбаченої статтею 35 Закону. У разі не виконання цих обов’язків, водій має право вимагати у працівників поліції належного виконання своїх обов’язків!

Відмова інспектора виконати свої обов’язки відповідно до передбаченого Законом алгоритму (представитись, пред’явити службове посвідчення та повідомити конкретні підстави зупинки із перелічених у статті 35 Закону) позбавляє його права надавати водієві подальші вказівки щодо пред’явлення документів на право керування, накладення на водія штрафу тощо.

Щоб отримати безоплатну юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань ви можете звернутись до відділу «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м. Хотин, вул. О. Кобилянської, 2А, за номером: +380973285578, (03731)2-10-61; електронна адреса: khotynske@legalaid.cv.ua; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги,

0 800 213 103 – цілодобово.                                                                       

                                                                                                                        В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.

 

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь