Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бережімо природу навколо нас!

Дата: 06.03.2021 13:19
Кількість переглядів: 1220

Перше весняне тепло пробуджує природу. Крізь товщу опалого листя пробиваються до сонця первоцвіти. Перші весняні квіти – найкрасномовніші провісники весни. У багатьох країнах саме підсніжник білосніжний (звичайний) і білоцвіт весняний називають ключами від весни.
Прикро стає, коли ці рідкісні рослини використовують як засіб для заробітку, хоча зривати та продавати ці рослини заборонено законом. Ці квіти занесені до Червоної книги України. Принагідно варто нагадати: за знищення або незаконне вилучення первоцвітів із природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, що іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Збирання первоцвітів порушує природній процес розмноження цих унікальних квітів – рослини не мають можливостей дати насіння. До того ж, пошкоджуються й сусідні квіти, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю.

Червонокнижні рослини (білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, рябчик шаховий тощо) приносять естетичну насолоду, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх . 
З метою охорони первоцвітів, недопущення їх заготівлі для продажу прохання не допускати масового знищення ранньоквітучих рідкісних рослин та декоративних (цибулі ведмежої, підсніжника білосніжного, сону чорніючого, вовчеягідника пахучого, конвалії, проліска і т.д.), вживати заходів щодо охорони місць зростання цих видів рослин та видів рослин, занесених до Червоної книги України, у період їхньої вегетації, а також не допускати торгівлю ними в першу чергу - для збереження природного біорізноманіття.

Пам’ятаємо, що кожний, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Бережімо природу навколо нас!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь