Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Багатодітна сім’я: отримання статусу та пільги.

Дата: 15.05.2020 16:50
Кількість переглядів: 1973

Багатодітна сім’я: отримання статусу та пільги.

15 травня щороку Україна разом з іншими країнами світу відзначає Міжнародний день сімї. Цей день встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році й покликаний привернути увагу світового співтовариства до проблем сім’ї, підвищити рівень поінформованості у питаннях стосовно сімей і поглибити знання соціально-економічних і демографічних процесів. 

Про те, які сім’ї є багатодітними їх гарантії та пільги роз’яснює відділ «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання БВПД.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про охорону дитинства», багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.
 До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років. 

Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення. Для отримання посвідчення одному з батьків потрібно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем його реєстрації з таким переліком необхідних документів:

 

  • Заява одного з батьків про видачу посвідчень.

  • Копії свідоцтв про народження дітей.

  • Копія свідоцтва про шлюб. 

  • Копії сторінок паспорта громадянина України батьків з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату видачі паспорта та місце реєстрації (або копія посвідки на постійне проживання батьків) 

  • Довідка про склад сім’ї.

  • Фотокартки (батьків та дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.

  • Довідка із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу та довідка про реєстрацію місця проживання або перебування особи під час навчання (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання).

  • Довідка структурного підрозділу про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення не видавалися (у разі реєстрації батьків за різною адресою)

   Згідно ст. 13 ЗУ "Про охорону дитинства" багатодітній сім'ї надаються пільги: 

  • 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

  • 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

  • 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

  • позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Зазначені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному постановою КМУ від 04.06. 2015 року № 389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї".

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

  • безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

  • безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

  • безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку (ЗУ "Про оздоровлення та відпочинок дітей); 

  • студентам з багатодітних сімей призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога;

  • 50% плати за перебування та харчування дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах, а сім'ї, середньомісячний сукупний дохід яких нижче гарантованого мінімуму у розрахунку на одну особу, звільняються від плати за перебування та харчування дітей у цих закладах (постанова КМУ від 26.08.2002 року № 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів); 

  • право на безоплатне здобуття позашкільної освіти (ст. 26 ЗУ "Про позашкільну освіту");

  • перевага в отриманні пільгового кредиту для здобуття дітьми вищої освіти (постанова КМУ від 16.06.2003 року № 916 "Про затвердження Порядку надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти").

 

Щоб отримати безоплатно юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань: пишіть на нашу електронну адресу: khotynske@legalaid.cv.ua або зателефонуйте на номер відділу «Хотинського БПД» Кельменецького МЦ з НБВПД :+380973285578, (03731)2-10-61; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги, 0 800 213 103 – цілодобово.

В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь