Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Санітарні норми для торгівельних закладів (магазинів), які запроваджені на період карантину та яка відповідальність очікує за недотримання вимог уряду.

Дата: 29.04.2020 14:07
Кількість переглядів: 5970

Санітарні норми для торгівельних закладів (магазинів), які запроваджені на період карантину та яка відповідальність очікує за недотримання вимог уряду.

У зв'язку з суровими «карантинними» заходами, які тривають в Україні через поширення коронавірусу COVID-19 кардинально змінюють стиль роботи більшості бізнесів по всій країні. Відповідно, у підприємців виникає безліч питань про те, як тепер організовувати свою діяльність, та чи варто побоюватися санкцій за їх невиконання. 

Отже, яких саме посилених санітарно-гігієнічних норм повинна дотримуватися адміністрація закладу торгівлі:

  • не допускати осіб в торгівельні зали з ознаками захворювання на ГРВІ;

  • проводити щогодини дезінфекцію поверхонь торгівельного обладнання, інвентарю, тощо;

  • всіх працюючих забезпечити засобами індивідуального захисту;

  • забезпечити заклади для покупців достатньою кількістю одноразових рукавичок та пакувального матеріалу;

  • при вході в торгівельні зали магазинів самообслуговування забезпечити покупців одноразовими рукавичками та встановити ємкості для використаних засобів індивідуального захисту;

  • забезпечити фасування та пакування всіх видів продовольчих товарів;

  • заборонити продаж в режимі самообслуговування вагових продовольчих товарів, подальша термічна обробка яких не передбачена;

  • продуктовим супермаркетам забезпечити роботу наявних кас впродовж усього робочого часу для попередження утворення черг та скупчення людей;

  • в кінці робочої зміни забезпечити обов’язкове генеральне прибирання всіх приміщень та торгівельного обладнання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів;

  • заборонити перебування тварин в місцях торгівлі;

  • заборонити продаж продовольчих товарів в неустановлених місцях.

 

Чи законно будуть здійснюватись перевірки державного нагляду за додержаннням санітарних норм?

Так, законно. 17 березня 2020 року був прийнятий та набув чинності ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 533-IX).

Пунктом третім розділу другого «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону встановлено, що тимчасоводо 31 травня 2020 року забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльностікрім державного нагляду (контролю):

  • за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

 

Чи каратимуть за невиконання вимог уряду в період карантину? Наразі до порушників норм, встановлених на загальноукраїнському чи на місцевих рівнях, може бути застосована адміністративна чи кримінальна відповідальність.

Щодо адміністративної, то вона передбачена ст. 42 (порушення санітарних норм, штраф до 425 грн.), 188-11 (невиконання постанов, розпоряджень, приписів, висновків, а так само інших законних вимог посадових осіб органів державної санітарно-епідеміологічної служби, штраф до 425 грн.) та 188-22 (невиконання законних вимог посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби та державної служби ветеринарної медицини, штраф до 8500 грн.) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Що ж до кримінальної відповідальності, то це може бути ст. 137 (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя і здоров’я дітей,, штраф до 5100 грн. або обмеження, позбавлення волі на строк до трьох років), і ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань): карається штрафом від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 51 000 грн.) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки: караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

 

 Щоб отримати безоплатну юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань:
 - пишіть на нашу електронну адресу:  khotynske@legalaid.cv.ua
 - скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги;
 - зателефонуйте на номер відділу «Хотинського БПД» Кельменецького МЦ з НБВПД: +380973285578, (03731)2-10-61; 0 800 213 103 – цілодобово.

В. о. начальника відділу
 «Хотинське бюро правової допомоги»
 Руснак Г.В.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь