20 вересня в Україні стали чинними вимоги НАССР у ресторанах і кафе та інших закладах харчування
20 вересня 2019 року в Україні стали чинними вимоги НАССР щодо дотримання виробничих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР у кафе, ресторанах, кондитерськьких, їдальнях у навчальних закладах, а також кіосках, які торгують шаурмою, продають каву тощо.
В Недобоївській громаді пройшли інформаційні зустрічі щодо ознайомлення працівників вище названих закладів з новими вимогами НАССР. Хто не мав можливості отримати інформацію, з тих чи інших причин, має нагоду познайомитися з нею тут.
Ідеться про впровадження на підприємстві задокументованих процедур, за допомогою яких створюються умови для безпечного приготування якісних харчових продуктів (постійні процедури, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках).
"Важлива умова НАССР, що підприємці повинні чітко документувати опис того, як на їхніх підприємствах дотримуються процедури по кожній з програм (котрі регулюють певну сферу). Опис розробляється з урахуванням індивідуальних особливостей кожного конкретного підприємства. Найбільш важливим є (і в цьому головна відмінність від ситуації на підприємствах, на яких процедура НАССР не запроваджена) те, що алгоритм дотримання процедур повинен знати персонал, який виконує відповідні функціональні обов'язки. Наприклад, є вимога «проводити заходи щодо дезінфекції», але що саме вона має на увазі, на підприємствах без НАССР ніхто добре не знає, це не описано в жодному законодавчому акті.
Підприємство, яке впровадило НАССР, має чіткий опис і подання процедури дезінфекції в його приміщеннях: в описі вказується кількість прибирань і час їх проведення (наприклад, після кожної робочої зміни), засіб, який використовується для миття/дезінфекції (концентрація, в якій воно розводиться з водою). Вказується навіть те, чи змивається цей засіб із поверхні після її обробки, чи ні. На підприємстві, яке чесно дотримується процедур НАССР, персонал чітко знає, як діяти, якщо в холодильнику, в якому зберігається м'ясо, розбився термометр. Більш того, є письмова інструкція алгоритму й послідовності їхній дій, для того, щоб осколки скла не виявилися в готової продукції, наприклад, у котлети, яка потрапить до шкільної їдальні." - про це повідомив фахівець в сфері безпеки харчової продукції Олександр Овчаренко.
Більш детальну інформацію про вимоги НАССР можна отримати в Центрі економічного зростання Недобоївської ОТГ, за адресою: вул. Головна, 28а.
#Різні_громади_спільні_рішення_для_економічного_зростання