Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розбудова Недобоївської об’єднаної громади: які проекти впроваджуються цього року

Дата: 04.09.2019 16:59
Кількість переглядів: 938

Фото без описуВ садку села Долиняни Недобоївської ОТГ є одна кімната, де спільна група дітей різного віку і гралась, і спала, і їла. Але скоро це закінчиться, бо тут завершують ремонт частини корпусу. Кошти на це виділені з субвенції на розвиток інфраструктури у розмірі майже 300 тис. грн. Загалом же цього року Недобоївська ОТГ отримала 2,16 млн грн інфраструктурної субвенції, які спрямувала на 5 проектів.

Громада утворилась в 2015 році і була серед перших 10 ОТГ Чернівецької області. Впродовж останніх чотирьох років в громаді активно працюють над ефективним інвестуванням наявних коштів у пріоритетні сфери життя. Найперше, що громади отримали після об’єднання – це субвенція на розвиток інфраструктури, яка, здебільшого, вкладалась в підтримку об’єктів соціального характеру (школи та дитячі садки, амбулаторії та заклади культури), адмінбудівлі. Використання інфраструктурної субвенції у попередні роки ми також висвітлювали, можете пригадати тут.

Фото без опису
с. Долиняни, ремонт в дитячому садку
Фото без опису
с. Ставчани, відремонтований фасад школи

Чотири з п’яти проектів стосуються освітніх закладів. У селі Керстенці 267 тис. грн спрямовують на капітальний ремонт школи. У Ставчанах за майже 300 тис. грн утеплили частину фасаду місцевої школи, а у згаданому селі Долиняни така ж сума суттєво покращить функціонування дитячого садочку: «Раніше тут була одна група дітей і всі використовували лишень одне приміщення. Зараз же на першому поверсі буде молодша група, а на другому – старша. І кожна матиме по два приміщення – одне для спання, а інше ігрове», - розповів Андрій Дранчук, заст. голови Недобоївської ОТГ.

Ще один проект освітнього спрямування, який має стати гордістю всієї громади – це реконструйований дитячий садок у селі Недобоївці. До початку робіт тут навчалось 120 дітей, при розрахунковій потужності на 40. Після реконструкції і добудови другого поверху тут вільно зможуть навчатись 150 дітей. Найцікавіше те, що до нинішнього часу громада самостійно знаходить кошти на таке масштабне будівництво – цьогоріч спрямували більше півмільйона гривень з інфраструктурної субвенції, кошти власного бюджету від перевиконання; минулі роки отримували також субвенцію на соціально-економічний розвиток території. У громаді ж сподіваються на підтримку з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) – минулого року проект відхилили, однак цього року керівництво знову подало заявку. «Після уточнення оцінки нашого проекту цього року ми займаємо 4 позицію в рейтингу проектів нашої області. Це дає певні надії, що ми таки отримаємо фінансування, а тому з нетерпінням чекаємо засідання обласної комісії», - розповів Юрій Юзва, голова громади.

Фото без опису
вересень 2018, с. Недобоївці, реконструкція дитсадка
Фото без опису
вересень 2019, с. Недобоївці, реконструкція дитсадка

Останній об’єкт на який виділили майже 800 тис. грн стала адміністративна будівля в Недобоївцях, де здійснюють ремонт приміщень першого поверху для облаштування Центру надання адмінпослуг. Громада є одним із переможців конкурсу від Програми «U-LEAD з Європою» щодо покращення якості надання адмінпослуг. В результаті реалізації цього конкурсу коштом європейської програми буде закуплено меблі для ЦНАПу, комп’ютерну техніку із програмним забезпеченням, проведено спеціалізоване навчання для персоналу.

Окрім цих проектів Недобоївська ОТГ спільно з Хотинською та Рукшинською громадами ще наприкінці 2017 року підписали проект про міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Минулого року вони оформили дану ініціативу в проект, який став одним із переможців конкурсу ДФРР. За словами Андрія Дранчука, опісля певних затримок на старті, зараз вже проводяться публічні закупівлі для впровадження проекту. Для реалізації іншої ідеї – «Яблуневої агломерації», нині шукають інвесторів, відповідні грантові програми, адже на конкурсі ДФРР проект не отримав достатньої підтримки.

Фото без опису
с. Недобоївці, приміщення адмінбудівлі, майбутній ЦНАП
Фото без опису
с. Недобоївці, штучний майданчик

І це ще не всі ініціативи, які реалізуються в ОТГ. Ще минулого року відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям у селі Недобоївці за рівного фінансування з держбюджету та власних доходів ОТГ. Також минулого року започаткували механізм бюджету участі і цей досвід став першим серед сільських ОТГ на теренах всієї України. Про реалізовані минулорічні та цьогорічні проекти читайте згодом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь