Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запозичення кращих практик у сусідів

Дата: 19.06.2018 21:35
Кількість переглядів: 1318

14-16 червня 2018 року  за підтримки програми «U-LEAD з Європою» відбулась навчальна поїздка в Львівську область.

Метою поїздки було показати кращі практики місцевого економічного розвитку, підтримки бізнесу органами місцевого самоврядування  та залучення громад до місцевого розвитку у сусідній Львівській області. Отриманий досвід та контакти буде використано громадами для власного розвитку, зокрема, при організації роботи кооперативів та центрів економічного зростання громад в межах реалізації проекту ЄС «Різні громади – спільні рішення для економічного зростання»

В ході навчальної поїздки були організовані різнопланові зустрічі з тим, щоб показати місцеві  ресурсні можливості для економічного розвитку та стимулювання і підтримки розвитку малого бізнесу. Так, кредитна спілка «Вигода» є місцевою, організованою на старті мешканцями міста Стрий. Зараз вона працює в Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях і надає кредити  у т.ч. і на розвиток фермерських господарств, підтримку розвитку кооперативів як осередків розвитку соціальної економіки.  Крім того, кредитною спілкою було ініційовано та створено благодійний фонд розвитку громад «Рідня»: був створений ендаумент-фонд, за рахунок відсотків підтримуються місцеві ініціативи на конкурсних засадах. Це у т.ч. сприяє підвищенню активності місцевих мешканців та до спільного вирішення місцевих проблемних питань. Фонд кредитною спілкою щорічно поповнюється.

Під час зустрічі з представниками  сільськогосподарського оптового ринку «Шувар» у Львові учасники поїздки побачили, яким чином може бути налагоджена співпраця місцевого бізнесу, органів місцевого самоврядування та оптового ринку – через формування спільних оптових партій продукції, проведення різнопланових заходів, тематичних фестивалів, акцій, навчальних та просвітницьких заходів (на прикладі навчального заходу для старшокласників «Вчимося читати по етикетках»,  бізнес-тренінгів для молодих підприємців, фестивалів «Кращий господар Львівщини», «Повен стіл» тощо).

Зустріч з представниками  львівського кластеру енергії показала на прикладі конкретного обладнання, розробленого його фахівцями, як можна переробляти органічні відходи та отримувати газ і мінеральні добрива.

Спілкування з фахівцями Львівської аграрної дорадчої служби показало, що є багато можливостей для сільських домогосподарств, фермерів при розумному підході до ведення господарства без суттєвих додаткових вкладень отримувати набагато більший прибуток, зокрема, суттєво підвищити надої молока від корів. Презентація керівника служби Івана Паньківа була надзвичайно інформативна та практично – і це видно із анкет зворотнього зв’язку, де дана зустріч отримала оцінки «5+».

Зустріч на бізнес-об’єктах – «Галіція Грінері»,  «Мукко», «Меринос Захід», кооперативі «Чиста флора» дала змогу учасникам поїздки побачити технології організації виробництва та збуту продукції, з перших рук почути про можливі трудності та проблеми  при започаткуванні діяльності, отримати інформацію про постачальників якісної сировини для виробництв, налагодити контакти та домовитись про можливості подальшої співпраці.

Від Недобоївської громади у поїздці взяли участь голова громади Юзва Ю.М. та староста с.Ставчани Січкар В.Б.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь