Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Експерт: наприкінці 2017 року добровільне об’єднання громад в Україні має завершитися

Дата: 21.03.2017 12:12
Кількість переглядів: 924

Так, принаймні, прогнозують експерти Реанімаційного пакету Реформ. Кажуть, після цього до тих населених пунктів, які не утворили ОТГ і є, так званими «білими плямами», буде застосоване адміністративне об’єднання.

Одна із найрезультативніших реформ в Україні – децентралізація. Так вважають експерти РПР. І в ній Буковина не пасе задніх. Тут 16 нині діючих об’єднаних територіальних громад і ще кілька вже на черзі подавати документи до ЦВК. У 10 з них, які об’єдналися серед перших, реалізованих проектів на загальну суму понад 45 мільйонів гривень. Те, що з’явилися кошти на місцях і почали розбудовувати інфраструктурні об’єкти, в яких гроші не вкладалися роками, це основний показник для людей. Фахівці вважають, що це стало і поштовхом до того, аби у другій половині 2016 року бажаючих утворити ОТГ стало більше. Хоча і тих, хто не вважає доцільним укрупнюватись вистачає. Чи не найбільша проблема у Путильському районі. Там поки лиш 1 громада.

ІВАН ПОВІДАШ, ПУТИЛЬСЬКИЙ СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА: «Якщо би об’єднались з Усть-Путилою, то я би взяв ще ті 3 села». (кор.) – Але Усть-Путильська вже об’єдналася? «Та, що Усть-Путильська, їм все рівно потрібно буде дообєнуватися. У на в Путильському районі це не ефективно робити.  На низах це ще може бути».

І такий механізм вже є. Законопроект ухвалила Верховна Рада. Та експерти вважають, що об’єднуватися населеним пунктам доведеться у будь-якому разі. Поки це на добровільній основі, а далі, до тих, хто залишиться «білими плямами», застосують адміністративний принцип. А ще кажуть фахівці, фінансово такі села просто не виживуть.

ОЛЕКСІЙ СИДОРЧУК, ПОЛІТИЧНИЙ АНАЛІТИК ФОНДУ «ДЕМОКРАТИЧНІ ІНІЦІАТИВИ»: «Якщо громади не достатньо розвинуті, не встигли об’єднатися, то може виникнути проблема, що їм ці кошти, які раніше компенсував район, їх зараз не буде. Оскільки зараз вони підуть в об’єднанні громади і потрібно говорити, що вони, можливо, стануть ще більш депресивними».

Новий виток процесу створення спроможних ОТГ  – можливість об’єднання населених пунктів суміжних районів чи з містами обласного значення. До прикладу, Новодністровська ОТГ тепер  може повторно подавати документи до ЦВК на проведення виборів. Хоча там нині склалася також проблемна ситуація, бо село Ожеве вже передумало. Справа у суді.

СВІТЛАНА ПОПОВА, ДЕПУТАТ СОКИРЯНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ: «Громада хоче, сільський голова та депутати цьому процесу».

(кор.) – А ви «за»? – «Да».  

Отримати коментар сільського голови Ожевого нам не вдалося.

ВАДИМ МІСЬКИЙ, КЕРІВНИК ВІДДІЛУ АДВОКАЦІЇ РПР: «Зараз не існує процедури від’єднання села від ОТГ. Якщо вони пройшли процедуру об’єднання і дуже наполегливо хочуть від’єднатись, напевно потрібно розмовляти із депутатом, який був обраний по їхньому мажоритарному округу, про те. Щоб він ініціював відповідні зміни до закону і прописав відповідну процедуру, тому наразі її не існує».

А вже існуючі громади, також роздумують над проведенням громадських слухань, аби дооб’єднати села. Проте зазначають, перед тим необхідно спрогнозувати як їх утримати. Найкращий варіант – залучити інвесторів.

ОЛЕГ ГОРБАТЮК, ГОЛОВА РУКШИНСЬКОЇ ОТГ: «Якщо вибудувати правильний підхід: прозорий, ефективний, то ми самі ж будемо переконувати інвесторів, що з нами можна працювати».

Та експерти вважають, щоб не зупинився поступ після нещодавнього прийняття законопроекту №5520, на черзі ухвалення низки інших – зокрема і внесення змін до Конституції у частині децентралізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь