Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок укладення договору оренди землі.

Дата: 18.08.2021 13:17
Кількість переглядів: 726

 

 

Фото без опису

 

 

 

Порядок укладення договору оренди землі.

         Згідно ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

         Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

         Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

         Земельний кодекс України визначає основні засади регулювання земельних відносин,  зокрема, порядок передачі земельних ділянок в оренду (стаття 124).

         Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

         Статтею 16 Закону України «Про оренду землі» визначено, що оренду земельної ділянки може бути здійснено на підставі цивільно-правового договору або в порядку спадкування.

         Відповідно до частини другої статті 14 Закону України «Про оренду землі», постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220 затверджено Типовий договір оренди землі.

         При заповненні форми Типового договору оренди землі потрібно виходити з того, що істотними умовами договору оренди земельної ділянки є:

-           інформація про земельну ділянку – кадастровий номер, місце розташування, розмір;

-           дата укладення та строк дії договору оренди;

-           інформація про орендну плату – її розмір, індексацію, спосіб та умови розрахунків, строки, порядок внесення та перегляду, а також відповідальності за її несплату.

         Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

         Строк дії договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства  визначається за згодою сторін, але не меншим як 7 років та не може перевищувати 50 років. Дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення.

        Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки підлягають державній реєстрації.

         За державною реєстрацією договору оренди землі може звернутися як орендар, так і орендодавець по місцю знаходження земельної ділянки до нотаріуса або у центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) та державного реєстратора.

        За державну реєстрацію інших речових прав, похідних від права власності, справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч.3 статті 34 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень").

         Для державної реєстрації права оренди необхідно подати: заяву; договір; документи, що підтверджують сплату адміністративного збору; документ, що посвідчує особу заявника; довіреність чи інший документ, що посвідчує представницькі повноваження у разі коли особа, яка звертається за державною реєстрацією діє як представник.

         Державна реєстрація права оренди проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

        За результатом проведення державної реєстрації права власності та похідного від нього речового права на земельну ділянку державний реєстратор (нотаріус) формує витяг.

       Саме витяг і підтверджує реєстрацію права оренди.

       Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації такого права.

 

 

 

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань ви можете звернутись за попереднім записом до відділу «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м. Хотин, вул. О. Кобилянської, 2А за номером: +380973285578, (03731)2-10-61; електронна адреса: khotynske@legalaid.cv.ua; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги,  0 800 213 103 – цілодобово.

Головний спеціаліст відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Ватаман І.І.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь