Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за куріння у заборонених та громадських місцях.

Дата: 28.05.2020 14:41
Кількість переглядів: 12500

31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну. Тож відділ «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання безоплатної  вторинної правової допомоги нагадують громадянам про те в яких місцях заборонено курити та яка відповідальність очікує за куріння в заборонених місцях. 

Заборона куріння в громадських місцях була введена в Україні з грудня 2012 року із вступом в силу Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Також ст. 22 ЗУ «Про рекламу»  заборонена будь-яка реклама, за винятком місць продажу, де дозволяється розміщення інформації про тютюнові вироби. Також заборонено рекламувати тютюнові вироби і в інтернеті, виняток – веб-сайти для повнолітніх, обов’язковою умовою доступу до яких є ідентифікація віку.

У яких місцях заборонено курити?

Відповідно до ст.13 ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських та інших місцях, а саме:

  • у ліфтах і таксофонах;     

  • у  приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;    

  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;     

  • на дитячих майданчиках;      у    приміщеннях   та   на   території   спортивних   і фізкультурно-оздоровчих  споруд  та  закладів             фізичної культури і спорту;     

  • у під’їздах житлових будинків;      у підземних переходах;    

  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;     

  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;    

  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;     

  • у   приміщеннях  органів  державної  влади  та  органів місцевого самоврядування, інших державних установ;     

  • на    стаціонарно   обладнаних   зупинках   маршрутних транспортних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів: 

  • у приміщеннях  підприємств,  установ та організацій усіх форм власності; 

  • у приміщеннях  готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; 

  • у приміщеннях гуртожитків;  в аеропортах та на вокзалах.

При цьому курці можуть користуватися спеціально відведеними для цього місцями. Власник останніх місць зобов’язаний сповістити інших людей про заборону куріння в громадських місцях цигарок шляхом розміщення таблички або графічного знака про  заборону  куріння.

Яка відповідальність передбачена законом за куріння в з заборонених місцях?  

За куріння в громадських місцях передбачений штраф. Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме у статті 175-1 зазначено, що уперше можна відбутись попередженням або штрафом, від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 170 грн.). У випадку вчинення правопорушення вдруге протягом року штраф вже зросте і складатиме від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн. до 340 грн.).

 Частина 2 статті 110 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що куріння у вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також в метрополітенах, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти (85 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно до частини 2 статті 115 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння у невстановлених місцях на суднах, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти (85 грн.) До двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно частини 3 статті 119 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах або трамваях, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Відповідно до статті 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у разі несплати правопорушником штрафу у строк, встановлений частиною першою статті 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому Законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

  • подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та зазначеного в постанові про стягнення штрафу;

  • витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

 

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань: пишіть на нашу електронну адресу: khotynske@legalaid.cv.ua або зателефонуйте на номер відділу «Хотинського БПД» Кельменецького МЦ з НБВПД :+380973285578, (03731)2-10-61; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги, 0 800 213 103 – цілодобово.

В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь