Недобоївська територіальна громада
Дністровського району, Чернівецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулась конференція «Майстерня садівництва: надихаючи природу»

Дата: 26.02.2020 15:52
Кількість переглядів: 2619

25 лютого, на території Недобоївської ОТГ  на базі ФГ «Тодосічук В.І.» (Логістичний хаб) відбулася конференція на тему «Майстерня садівництва: надихаючи природу», в якій взяли участь представники обласної, районної та місцевої влади, представники регіональних асоціацій, обласних служб, місцеві виробники плодово-ягідної продукції та з інших областей, іноземні спікери та дистриб’ютори.

На пленарній частині конференції висвітлювались питання щодо впровадження сучасних технологій по догляду за плодово-ягідними культурами та їх захисту від хвороб та шкідників, вимог європейського ринку до товару й торговельних мереж до якості та сортового складу продукції, логістики та інші. Під час практичної частини учасників заходу ознайомились із виробництвом та здійснили огляд саду, де проведено майстер-клас з обрізки дерев.
Під час конференції представники облдержадміністрації мали нагоду поспілкуватись із головою Недобоївської ОТГ Юрієм Юзвою щодо розвитку садівничої галузі в регіоні. Юрій Михайлович зазначив, що Хотинський район, є одним із лідерів в садівничій галузі області, адже в районі близько 10 тис.га засаджено багаторічними плодовими культурами, а в с. Недобоївці чи не кожне господарство задіяне в даній галузі. Повідомив, що виробники плодово-ягідної продукції все частіше залучаються до кооперації, прикладом чого є створений В’ячеславом Тодосійчуком Логістичний хаб, що об’єднує близько 50 господарств з різних районів області та інших областей. В дане об’єднання входять різні за виробничими потужностями підприємства, що дає змогу їм удосконалювати та реалізувати свою продукцію. Зазначив, що поряд із позитивними моментами в галузі є ряд питань, які потребують вирішення. Адже, на сьогоднішній день, при перевиробництві продукції садівництва, особливо яблук, є проблеми із її збутом, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Зокрема, низька купівельна спроможність населення, низькі ціни на сировинну продукцію переробними підприємствами, низька ціна на яблуко, яку пропонують імпортери та інші фактори роблять виробництво нерентабельним. Тому вважає, що необхідно розвивати в області переробку, для отримання продукції із додатковою доданою вартістю, а також розвивати логістику для забезпечення виходу на міжнародні ринки та оновлювати сортовий склад плодових культур відповідно попиту. Сьогодні є перспективи виходу на ринки Єгипту, Арабських Еміратів і країн Азії. Зазначив, що в ОТГ є ряд ідей щодо впровадження різних проектів в галузі, однак всі вони потребують значних інвестицій.
Крім того, керівник господарства В’ячеслав Тодосійчук провів екскурсію та показав виробничі потужності, серед яких плодосховище загальною місткістю на 8 тис.тонн, сортувальна лінія потужністю 8 тонн в годину, цех із виробництва пакувальної тари, цех із прямого віджиму яблучного соку. В планах пана В’ячеслава також – виробництво крафтової продукції та брендування соків, виробництво сидру. Також в перспективі створення лабораторії для визначення якісних та кількісних показників продукції, придбання обладнання для сушки та заморозки плодів і ягід тощо.
В’ячеслав Іванович відмітив, що в галузі вже понад 20 років, має чудовий досвід і прагне розвивати її надалі, залучати виробників до кооперації.

Захід відвідали: радник голови облдержадміністрації Наталія Райлян, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Богдан Бойчук та спеціаліст із рослинництва Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Руслана Сухарева.
Підводячи підсумки зустрічі, радник голови облдержадміністрації Наталія Райлян повідомила, що керівництво області зацікавлене в наданні допомоги місцевим виробникам з метою захисту їх прав та просування продукції садівництва як на внутрішньому, так і на міжнародних ринках. У зв’язку із відсутністю в області структури, яка б займалася питаннями маркетингу та логістики плодово-ягідної продукції, є наміри створити «Садівничий кластер Буковини» та логістичний центр, який займатиметься питаннями укладанням договорів, пошуком продавців та покупців плодово-ягідної продукції, а також формуваннями партій для експорту. До даного об’єднання будуть залучатись представники садівничої галузі області (садівничі господарства, переробні підприємства, асоціації садівників, університет та науково-дослідні станції), які тісно співпрацюють із науковими та освітніми установами й органами місцевої влади з метою підвищення конкурентоздатності власної продукції і сприяння економічному розвитку регіону. На базі цього кластеру здійснюватимуться щорічні садівничі форуми, фестивалі (перше проведення заплановано на квітень поточного року), вирішуватимуться проблемні питання, які виникають в процесі виробничої діяльності та збуту продукції і здійснюватиметься їх конструктивне покрокове вирішення. Надаватимуться консультації для дрібних товаровиробників щодо створення кооперативів із заготівлі ягід, а також щодо можливості отримання державної підтримки в галузі садівництва.
Також, Наталія Райлян подякувала В’ячеславу Тодосійчуку за участь у конференції та висловила сподівання на плідну співпрацю за для розвитку садівничої галузі в області.

Джерело: департамент агропромислового розвитку Чернівецької ОДА

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь